Hrup nas kakor močan veter odnaša proč (VIDEO)

Preden začneš oziroma nadaljuješ z branjem članka, se zahvali. Ne razmišljaj preveč, preprosto zahvali se za stvar, osebo, trenutek, ki ti sedaj roji po glavi. Na glas, z besedami, najbolje, da kar zakričiš. Naloga izpolnjena?

Crikvenica. Čuječnost sredi vsakdanjega hrupa. Nadaljevalni vikend seminar za zakonce. Kakor da bi tudi vreme sodelovalo z nami.

Petek: oblačno, močan veter

Le redki se na kratko sprehodimo do obale in nazaj. Veter, ki med drugim povzroča tudi hrup. S seboj pa v Crikvenico vsakdo prinaša še svoj hrup minulega tedna, preteklega meseca in na sploh življenja. Hrup, ki ga povzročajo vsakodnevne reklame, nujnost vseh informacij, tempo življenja ter naloge v njem. Socialna omrežja, elektronske naprave, potrošništvo, pričakovanja drugih, preveč nepotrebnih besed, materialne dobrine, neprestan napredek in še in še. Hrup, ki nas kakor močan veter odnaša proč od Boga, sebe in bližnjega.

Sobota: oblaki se trgajo, veter pojenja

Mi pa se skupaj s prerokom Danielom podajamo na pot. Ob njegovi zgodbi spoznavamo preprosto, a tako težavno enačbo. POT POSLUŠNOSTI + POT ČUJEČNOSTI + POT HVALEŽNOSTI = POT ODLIČNOSTI. Kako dober zgled te poti nam je ravno Daniel, ki je tudi v babilonski sužnosti ostal zvest Bogu in se ni uklonil ne kralju, ne zlatim podobam in tudi svojemu negodovanju ne. Zaradi svoje odličnosti, ki je rezultat zaupanja in vsakodnevnega intimnega odnosa z Bogom, je bil spoštovan na visokih funkcijah tudi v visoki starosti.

Vilma in Dani sta v Danielovo zgodbo spretno vključila tudi svojo življenjsko pot, predvsem pa izkušnjo njunega letošnjega Camina. Kot Vilma rada poudari, vsak izmed nas, dan za dnem hodi svoj »camino«. In vsak izmed nas je rumena puščica (poti v Compostelo so označene z rumenimi puščicami), ki nekomu pokaže pot do naslednje rumene puščice, cilj poti pa so nebesa, Edenski vrt.

Nedelja: sonce, brez vetra

Še v morje bi se dalo skočiti. Kakor da bi razpihalo ves naš hrup, da smo se lahko ob nočnem bdenju na veliko zahvaljevali. Za moža, ženo, otroke in vnuke. Za vse prijatelje, ki molijo za nas. Za starše, sodelavce, duhovnike, za zdravje in vse preizkušnje. Za brezpogojno Božjo ljubezen in odpuščanje. Za ta trenutek, za vsak srečno prevožen kilometer, za službo, za roke in noge. Za vse velike in majhne stvari, predvsem pa za vse. »Gospod, zahvaljevala se ti bodo vsa tvoja dela, tvoji zvesti te bodo slavili (Ps 145, 10)

Odhajamo

Že jutri bomo sredi vsakdanjega hrupa. Kakšen pečat bo pustil ta vikend v meni? Se bom zmogel zahvaljevati kljub hrupu vsenaokrog? Bom slišal Božji šepet v viharju vsega nujnega? Gospod, brez tebe ne bo šlo, samo ti lahko umiriš vihar v moji glavi. Zato ponižen, kakor prerok Daniel, klečim pred teboj, da bom zmogel trdno stati pred vsemi in vsem. Da bom rumena in ne rjava puščica na rjavem drevesu, kakor je nekdo rekel na seminarju. Oče, hvala za vse!

Besedilo: Matej Nidorfer


Na pomladanske termine seminarja Čuječnost sredi vsakdanjega hrupa se lahko prijavite TULE. Več o seminarju pa si lahko preberete na tej POVEZAVI.


Eden od udeleženih parov, Boris in Polona Greif, sta takole strnila svoje vtise s seminarja:

Po dolgem času sva se ponovno odpravila na vikend seminar za zakonce – tokrat naju je v ponudbi zelo nagovoril naslov Čuječnost sredi vsakdanjega hrupa. Urniki obveznosti so tako polni, da hrup mimogrede izrine tišino. Pa ne tisto tišino, ko je vse okrog naju tiho, ampak tišino v nama: ko je okrog naju živahno in glasno, midva pa kljub temu zmoreva slišati lastne misli, se zavedati lastnih občutkov in poslušati Božje besede.

Na seminarju smo spoznavali kako je to uspevalo preroku Danielu. Nagovorilo naju je kako je v stiski k sebi poklical prijatelje, jim zaupal svoje skrbi in bolečino ter skupaj z njimi prosil Boga za pomoč, podporo, za pravo pot in prave besede. Kako ranljivo je tako vstopati v odnos – s človekom in z Bogom! A prav ta ranljivost odpre možnost, da sem tudi slišan in uslišan, sprejet in ljubljen s tem kar sem. Da se mi v stiski ni potrebno skrivati, niti v partnerskem odnosu niti v prijateljskem, še posebej pa ne v Božjem.

Oglejte si še njuno kratko video izjavo:

Video: Dani Siter

1 reply
  1. Aleš Čerin says:

    Kako dober zapis Matej! Hvala zanj. Sva prijavljena šele v letu 2018. Se veseliva seminarja.

    Hvala zakonca Greif za lep zapis in odličen video nagovor.

    Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja