Govorite jezik ljubezni svojega zakonca?

, ,

Po več kot tridesetih letih svetovanja zakonskim parom sem prepričan, da obstaja pet osnovnih jezikov ljubezni – pet načinov, kako čustveno izraziti svojo ljubezen. Vsak človek ima svoj prvotni jezik ljubezni in če želimo, da začuti našo ljubezen, se moramo tega jezika naučiti.

Besede potrditve

Neko nedeljo sva z ženo obiskala najino hčer z družino. Z možem imata že dva otroka. Po večerji je najin zet odnesel smeti, in ko se je vrnil v sobo, kjer smo se pogovarjali, ga je najina hči pogledala in dejala: »John, hvala, da si poskrbel za smeti.« Moje srce je kar poskočilo od navdušenja. Poznal sem namreč moč zahvale in priznanja.

Ne morem vam povedati, koliko mož in žena je v zadnjih tridesetih letih že sedelo v moji svetovalnici in dejalo: »Vsak dan delam kot nor, moja žena (ali mož) pa se vede, kot da ne bi naredil ničesar. Niti enkrat me ne pohvali.«

Če so besede potrditve prvotni jezik ljubezni vašega zakonca, bodo pohvale in zahvale delovale blagodejno kot dež, ki pade na suho zemljo. Kmalu se bo začel vaš sozakonec na besede ljubezni odzivati in takrat boste lahko opazili, kako v vašem zakonu poganjajo mladike novega življenja.

Usluge

Stara modrost nas uči, da dejanja govorijo glasneje od besed. Pri mnogih ljudeh se to kaže še zlasti v ljubezni. Če so usluge prvotni jezik ljubezni vašega sozakonca, ne bo nič tako močno spregovorilo njegovim čustvom kot ravno preprosta uslužna dejanja.

Maxime je po petih letih zakona prišla v mojo svetovalnico in povsem zgrožena dejala: »Davida preprosto ne razumem. Vsak dan mi pove, da me ljubi, a mi obenem nikoli ne pomaga. Medtem ko jaz pomivam posodo, on sedi na fotelju in gleda televizijo. Da bi mi priskočil na pomoč? To mu še na misel ne pride. Prav sita sem že njegovega ‘ljubim te’! Če bi me resnično ljubil, bi mi lahko to tudi pokazal.«

Njen prvotni jezik ljubezni so usluge (in ne besede potrditve). Njen mož David jo je ljubil in ji je to tudi govoril; nikoli pa se ni naučil izražati te ljubezni tako, da bi jo ona tudi občutila.

David je prišel k meni na pogovor in bil pripravljen prebrati knjigo Pet jezikov ljubezni. Kmalu je spoznal celotno sliko in začel govoriti njen jezik ljubezni. V manj kot mesecu dni se je začel njen rezervoar ljubezni polniti in tako je lahko njun zakon napredoval iz zime v pomlad.

Ko sem naslednjič govoril z Maxime, mi je dejala: »Prekrasno je. Želim si, da bi že pred desetimi leti obiskala svetovalca. Nikoli nisem vedela, da obstaja več jezikov ljubezni. Vedela sem le, da se nisem čutila ljubljeno.«

Sprejemanje daril

Zgodovinsko gledano je bilo podarjanje daril v vsaki civilizaciji razumljeno kot izraz ljubezni in naklonjenosti. Podarjanje daril je univerzalno zato, ker v človeški psihi obstaja nekaj, kar nas žene, da ljubljeni osebi nekaj podarimo.

Mnogi ljudje ne razumejo, da je sprejemanje daril za nekatere prvotni jezik ljubezni in da se počutijo ljubljeni takrat, ko prejmejo darilo. In če ste s takšno osebo poročeni, ji boste ljubezen in naklonjenost najbolje izkazali tako, da ji boste za rojstni dan, obletnico, ob praznikih in tudi ob navadnih dneh podarili darilo.

Ni treba, da so ta darila zapletena in draga. Pomemben je predvsem namen. Že kakšna doma narejena kartica ali šopek lepih cvetlic je lahko sozakoncu znak ljubezni. Osebi, katere prvotni jezik ljubezni je sprejemanje daril, pomenijo veliko tudi majhne reči.

Posvečen čas

Če je prvotni jezik vašega sozakonca posvečen čas, mu ne morete z ničimer bolj izkazati svoje ljubezni, kot da mu ali ji namenite vso svojo pozornost.

Nekateri možje se hvalijo, kako lahko istočasno gledajo televizijo, berejo časopis in poslušajo ženo. Čeprav je lahko to za nekoga občudovanja vredna sposobnost, še ne pomeni, da s tem govorijo jezik ljubezni posvečenega časa. Dejansko moramo ugasniti televizijo, odložiti časopis in pogledati sozakonca v oči, mu prisluhniti in se v pogovor tudi vključiti.

Za sozakonca je dvajset minut neprekinjene pozornosti – poslušanja in odzivanja – enako kot dvajset minut goriva v rezervoarju ljubezni.

Možje, če želite narediti vtis na svojo ženo, vam predlagam naslednje: ko bo naslednjič stopila v sobo med tekmo, stišajte televizijo do konca in ne umaknite pogleda z nje, dokler ne zapusti sobe. Če se bo začela z vami pogovarjati, ugasnite televizijo in ji posvetite vso svojo pozornost. S tem boste pri njej dosegli na tisoče točk, njen rezervoar ljubezni pa bo kar prekipeval.

Dotik

Čustvena moč telesnega dotika nam je znana že zelo dolgo. To je tudi razlog, da svojega dojenčka vzamemo v roke in ga nežno pobožamo. Otrok občuti ljubezen v dotiku veliko prej, kot razume pomen njene besede.

Dotik kot jezik ljubezni lahko v zakonu izražamo skoraj povsod. Od preprostih gest, ko na primer položimo sozakoncu roko na ramo, ko gremo mimo; ga ali jo v avtu pobožamo po nogi; primemo za roko med sprehodom; vse do poljubov, objemov in tudi spolnosti.

Če je prvotni jezik ljubezni vašega sozakonca dotik, potem ljubezen najbolje izkažete tako, da prevzamete pobudo, mu preprosto sežete v dlan ali se ga kako drugače dotaknete.


Več o odkrivanju vašega in zakončevega jezika ljubezni ter o tem, kako ga tekoče govoriti pa prihodnjič.

Avtor: Gary Chapman
Odlomek je iz knjige Štirje letni časi zakona, ki jo lahko naročite TUKAJ.

Foto: Unsplash

 

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja