Duhovni teden za družine

Raziščiva

Duhovni teden za družine je učenje odnosov med zakoncema in v družini, druženje s prijatelji in prijeten dopust za vso družino.

Dopoldne starši poslušajo predavanja priznanih strokovnjakov o odnosih med zakoncema, o vzgoji otrok in mladostnikov ter skrbijo za svojo duhovno rast.

Otroci se dopoldne pod skrbnim vodstvom mladih animatorjev prepustijo igri, zabavi, druženju, popoldne pa skupaj s starši odidejo v bližnje Terme Banovci, kolesarijo ali pa obiščejo kakšno drugo znamenitost v Prlekiji in Prekmurju.

Zvečer starši pod duhovnim vodstvom prebirajo svetopisemske odlomke ali imajo pogovorni večer. Medtem se otroci igrajo z animatorji.

Lokacija: Veržej (Google zemljevidi)

Nastanitev: Penzion Mavrica Veržej

Cena: Izračunajta si po DiŽ-evem ceniku glede na vajine okoliščine (število otrok, tip nastanitve). Poiščita VERŽEJ, PENZION MAVRICA – DUHOVNI TEDEN ZA DRUŽINE.

Prijava

Rada bi se prijavila na duhovni teden za družine.

Pogosta vprašanja

Kdo se lahko prijavi na Duhovni teden za družine?

Na Duhovni teden za družine se lahko prijavijo vse družine – tudi, če se doslej niso udeležile še nobenega programa Družine in Življenja. Pomembno je le, da se tedna udeležita oba zakonca in da je družina pripravljena sodelovati v programu.

Kako je z duhovnostjo?

Na Duhovnem tednu za družine je poskrbljeno za primerno ‘dozo’ duhovnosti. Poleg organizatorjev za to skrbi duhovnik. Pri jutranji sveti maši starše z navdihujočimi nagovori pospremi v dan, čez dan pa je na voljo za spoved oziroma duhovni pogovor. Zadnja leta je z nami direktor Zavoda Marianum, salezijanec Peter Pučnik.

Enkrat v tednu ima duhovnik sveto mašo posebej za mladino in otroke, nedeljska in petkova zaključna sveta maša pa sta skupni za vse udeležence.

Ob večerih pod vodstvom ekipe Družine in Življenja zakonci prebirajo izbrane svetopisemske odlomke. Tistim, ki želijo, je v “kino” dvorani zvečer omogočen tudi ogled filma z bogato duhovno vsebino.

Kdo so bili dosedanji gostje duhovnega tedna?

Duhovni teden za družine v Veržeju poteka vse od leta 2004, vseskozi pa je namenjen učenju odnosov med zakoncema in odgovornem starševstvu. Skozi leta so nam bili pri tem v pomoč priznani strokovnjaki s področja odnosov in vzgoje: Zdenka Zalokar Divjak, Bogdan Žorž, Stanko Gerjolj, Karel Gržan, zakonca Cuidon – avtorja knjige o vzgoji Otrokovo osebnost gradimo z ljubeznijo in zaupanjem, Mojca Belcl Magdič ter Marko Juhant.

Koliko časa traja Duhovni teden za družine?

Duhovni teden za družine se začne v petek ob 18h z večerjo (zbirati se lahko začnemo ob 16h), konča se pa naslednji petek po kosilu (sobe boste morali izprazniti do 10h, ker bodo popoldan že prihajali udeleženci drugega tedna ali drugi gostje).

Kako je z varstvom za otroke?

Otroci so ob dopoldnevih in večerih v varstvu izkušene animatorske ekipe, ki v svoje vrste rada sprejme tudi vajine starejše – najstniške – otroke.

Dopoldne, ko imata zakonca program, so predšolski otroci (vključno s tistimi, ki gredo jeseni v prvi razred osnovne šole) v vrtčevskem varstvu, šolski otroci pa so vključeni v oratorijski program.

Po kosilu imajo družine prosto popoldne. Otroci so popoldne skrb staršev in ne animatorjev.

Ob večerih, ko imata zakonca program (prebiranje odlomkov Svetega pisma, pogovorni večer …), si lahko otroci ogledajo risanko, poslušajo pravljico ali se prosto igrajo v družbi animatorjev.

Kakšna je namestitev?

Duhovni teden za družine poteka v čudovitem okolju Penziona Mavrica v Veržeju, ki nudi 20 sob z dvema, tremi ali več ležišči, atraktivno namestitev v zemljankah in mobilnih hiškah v kampu, ki je v neposredni bližini zemljank (zaradi koronavirusa omejena možnost postavitve prikolice, šotora ali avtodoma).

Za potrebe družin z več majhnimi otroki je mogoče dobiti tudi sobe z manjšimi čajnimi kuhinjami (omejeno število sob). Hiša je opremljena tudi z dvigalom.

V pritličju je kapela in ‘gostilnica’ Pri štrku, kjer se starši radi družijo. V kletnih prostorih pa je na voljo igralnica, kjer se lahko razvedrite ob biljardu, namiznem tenisu, zračnem hokeju ali ročnem nogometu.

Od leta 2017 je okrog hiše urejen čudovit park s številnimi klopmi, zanimivim zeliščnim vrtom in nasadi jagodičevja.

V okolici zavoda pa so tudi športne površine, ki bolj športno razpoloženim omogočajo igranje nogometa ali kake druge igre.

Kako je poskrbljeno za prehrano?

Ne glede na to, kje bivate (Penzion Mavrica, zemljanke, kamp), je prehrana (polni penzion) za vse udeležence urejena v Penzionu Mavrica. Edina izjema je sreda, ko čez dan ni organiziranega programa, zato imate v Penzionu Mavrica zajtrk, namesto kosila pa cela družina prejme brezplačne vstopnice za bližnje Terme Banovci. Pozno popoldne vam ta dan osebje zavoda pripravi prijeten piknik.

Možno je urediti tudi dietno prehrano in druge prehranske posebnosti, kar morate navesti ob prijavi.

Kako se lahko prijaviva?

V glavnem meniju med drugimi dogodki poiščita Duhovni teden za družine (pojavi se, ko je že razpisan). Izpolnita spletno prijavnico. Vpisali vas bomo na seznam udeležencev in vam poslali vse potrebne informacije.

Kaj se bo zgodilo, ko se prijaviva?

Po prijavi boste dobili račun za kotizacijo, ki jo poravnate pred prihodom.

Kako je s plačilom?

Kotizacijo za stroške Duhovnega tedna za družine poravnate pred prihodom. Ob odhodu pa na recepciji plačate namestitev (cenik namestitve – poglejta pod Penzion Mavrica).

Stroške namestitve animatorjev plača Družina in Življenje, namestitev pomočnikov animatorjev plačate starši sami.

Kaj prineseva s seboj?

Obvezno:

  • Posteljnina in brisače za vse člane družine (vse vzmetnice so standardne velikosti 200 x 90 cm). Oboje lahko dobite za doplačilo v Penzionu Mavrica.
  • Osebni dokumenti (potrebujete jih v recepciji in če boste odšli na izlet čez mejo)
  • Sveto pismo – vsak od zakoncev svoje. Če ju nimate, lahko tam dobite Novo zavezo.

Po vaši izbiri:

  • Športni rekviziti: kolesa, rolerji, skiroji, loparji, žoge …
  • Igrače za otroke
  • Kopalke in brisače za kopanje (kopališče Banovci je manj kot 2 km oddaljeno od Veržeja)

Kako pridemo do Veržeja?

Avtocesta: Peljete po štajerski avtocesti mimo Maribora in nadaljujete pot po pomurski avtocesti proti Lendavi. Avtocesto zapustite na izvozu Vučja vas in vozite v smeri Križevcev in Veržeja. V krožišču v Križevcih zavijete proti Veržeju oz. Banovcem. Kmalu na levi strani zagledate veliko rumeno stavbo, ki je Zavod Marianum v Veržeju (po domače Marijanišče). Takoj za vrtom, ki je ob stavbi, zavijete levo, vozite ob Marijanišču, zavijete levo ter prispete na parkirišče pred Marijaniščem.

Stranske ceste: Tisti, ki niste navdušeni nad avtocesto ali pa si želite petek polepšati z ogledom naše domovine, lahko uberete drugo pot. Peljete se po stari cesti proti Ptuju in nadaljujete v smeri Ormoža in Ljutomera ter v Ljutomeru nadaljujete proti Križevcem in Veržeju.

Naslov: Zavod Marianum, Puščenjakova ulica 1, 9241 Veržej (Google Zemljevidi).

Še nisva dobila vseh odgovorov …

Za dodatne informacije pošljita e-pošto na erika@diz.si ali pokličite na tel. št. 041 459 666 (Erika Novak).

Utrip Veržeja

Utrip Veržeja skozi oči animatorja