»To priporočava vsem parom, ki želijo obuditi hrepenenje in strast!«

, ,

V Crikvenici je nedavno premierno potekal tematski seminar Najina spolnost, kjer sva bila tudi midva z možem. Z gotovostjo lahko rečem, da je ta seminar primeren prav za vse generacije, tako za mladoporočence, kot tudi tiste, ki so že krepko v menopavznem obdobju, saj takrat spolnost zacveti v čisto novih dimenzijah in lepotah …

Zmote in doživljanje spolnosti

Meta nas je najprej na kratko popeljala v preteklost, v prazgodovino, v kameno dobo, v obdobje matriarhata in kasneje v patriarhat ter v zmote in ideologije preteklosti na področju spolnosti.

Govorniški pari so nas skozi svoje izkušnje in pričevanja povabili v obuditev zavedanja, kaj pa je nas pare v preteklosti zaznamovalo in kaj nas sedaj oblikuje na tem področju. Spoznali smo, kako različno doživljamo spolnost, mite v spolnosti, kakšen vpliv ima kultura na dotike in telesno bližino, kaj je potreba in kaj želja, pa tudi, kaj odvisnost in kaj zasvojenost. Dotaknili smo se pornografije, kjer nas Benjamin ni vprašal, ali smo se z njo že srečali – itak smo se vsi.


“Danes je dan …”

Ob koncu enega od predavanj nas je Mojca popeljala v kratko premišljevanje, v katerem smo se vsak zase potopili v svoj domišljijski svet in obudili občutke: po čem hrepenimo.

Zame res čudovita izkušnja, še posebej, ko sva si potem s z možem podelila, kam je kdo odjadral v svojih mislih.

Veliko je bilo smeha! Na primer ob Primoževem odzivu in iskricah v očeh, ko mu Meta namigne s psalmom: To je dan, ki ga je naredil Gospod.” Pridita na seminar, da boste izvedela, kaj točno to pomeni. Ta praksa bo gotovo v pomoč vsem tistim, ki naravno (ne) načrtujete nosečnost(i).

Kaj pa otroci?

Zadnji nagovor je načel tematiko spolne vzgoje otrok. Počutila sem se resnično nemočno. Ko izveš, da mladostnik v današnjem pokoronskem času preživi 8 ur in več na zabavnih medijih in imaš občutek, da ti stvari uhajajo izpod nadzora, je kar zastrašujoče. Izredno dragoceno mi je bilo slišati, da ne glede na vse, še vedno največ šteje zgled, sprejemanje, varen prostor in zaupanje. Predvsem pa, da molimo zase, da bomo zmogli in znali ob pravem času in trenutku biti prava opora svojim otrokom, in da molimo za naše otroke, da ne glede na vse, pridejo v varno, sočutno in odprto naročje doma.


Še to vam lahko zaupam

Oba govorniška para sta bila pristna, iskrena, polna pričevanj, hudomušna in zelo simpatična. O sami tematiki so poročali neobremenjeno, spontano in zelooo zanimivo. Kar ne morem verjeti, s kakšno lahkotnostjo smo dosegali globine in veličine. Na poti domov sva z Lukom podoživljala slišano, naredila nekaj sklepov. Lahko vam zaupam samo tega, da seminar zagotovo priporočava prav vsem parom, ki želijo na tem področju izvedeti kaj več, predvsem pa obuditi hrepenenje in strast!

 

Foto: arhiv DiŽ

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja