Temeljna načela za zakonske skupine

1. Spoštovanje zakonca: Nikoli se ne pripoveduje nič takega, kar bi lahko prizadelo vašega zakonca. Zakonska skupina ni prostor za obtoževanje partnerja, tudi ni prostor za pripovedovanje vajinih skrivnosti, ne da bi o tem oba soglašala

2. Pravica molčečnosti: Če na katero vprašanje ne želite odgovoriti, lahko odgovor vedno prepustite drugemu. Nihče vas ne sme siliti v odgovor. Tudi trenutki tišine so primerni in nujni, zato jih sprejemamo in spoštujemo. Vedno podelite le to kar želite in do globine, ki jo zmorete.

3. Odločitev obeh: Zakonca se potrudita, da sta na srečanjih prisotna oba in da najdeta čas za skupno reševanje domačih nalog in za organiziranje zmenkov.

4. Načelo diskretnosti: V javnosti zakonci ne širijo vsebin pogovorov s srečanj zakonske skupine.

5. Pravica do lastnega mnenja (ni replik): Vsak član zakonske skupine ima lahko o določeni stvari svoje mnenje, ki ga drugi nima pravice pri tem ovirati, nasprotovati ali izpodbijati. V zakonski skupini se ne komentira, se ne skače v besedo, se ne “uči” ostalih parov, se ne “modruje”, … temveč se govori o sebi iz svojih osebnih zakonskih izkušenj.