Srečanje zakonskih skupin v Olimju: “Povabljeni, da vabimo”

,

Ideja in dogovor sta nastali v Radencih na »Dajemo naprej«, ko smo voditeljski pari po regijah staknili glave skupaj, da naša regija spelje dogodek v Olimju enkrat v januarju ali februarju.

In akcija nekaj časa zatem; dogovor glede razpoložljivosti prostora (prostori romarskega doma v Olimju), določitev termina (25.1.2020), oblikovanje programa in časovni potek (slavljenje, sveta maša, pričevanje, druženje in agape), organizacija varstva …

Namen?

Duhovna poglobitev, medsebojno spoznavanje in druženje vseh članov zakonskih skupin iz naše regije in ustanovitev nove zakonske skupine v Olimju.

Povabljeni?

Kot prvi in naj pomembnejši gost, naš Gospod, potem gostje, odgovorni za program, celotne zakonske skupine iz naše regije, družine in drugi zakonci, ki bi si želeli vključitve v zakonsko skupino, oz. vsi, ki bi želeli preživeti skupaj eno lepo in duhovno bogato popoldne.

Kako je potem vse skupaj zares potekalo?

Izjemno lepo in z Gospodovim blagoslovom. Njemu smo najprej dali čast in slavo ob čudovito vodenem slavljenju Lidije Sušnik in Maje Klemenčič Turk, ki sta nas pred Najsvetejšim ponesle v duhovne globine.

Zatem je p. Ernest daroval mašo za nas in za naše družine in v zahvalo za 20 let delovanja DiŽ-a, ter blagoslov še za naprej. V pridigi nam je osvetlil dogodek o spreobrnjenju apostola Pavla, o naših padcih, ko se nam po njih Gospod razodeva in daje, da spet spregledamo in začnemo na novo, kako so ti Božji posegi potrebni tudi v naših zakonih, družinah in medsebojnih odnosih.

Po močni duhovni hrani smo se iz kapele preselili v dvorano, kjer smo prisluhnili še pričevalskemu paru Sandri in Bojanu Vereš, ki sta na simpatičen, preprost in duhovit način podelila z nami zgodbo njunega skupnega življenja in dragocenosti gradnje njunega odnosa med seboj in med Bogom in kako to vpliva na njiju dva ter na njune štiri otroke.

Po pričevanju in zaključni pesmi Lidije in Maje smo se še dolgo zatem družili ob polno obloženi mizi.

Domov smo odhajali pod močnimi vtisi Božje bližine in hvaležnosti za vse gostujoče, ki so nam dali zares močno duhovno hrano, za p. Ernesta, ki nam je tako dobrodušno prišel nasproti z prostorom in darovano sveto mašo in nas povabil, da takšen dogodek čim prej spet ponovimo, za zakonsko skupino Olimje, ki je poskrbela za vse tiste nevidne stvari, da je dogodek vidno potekal tekoče (varstvo 31 otrok, priprava prostorov prej, vmes in potem …), za vse roke, ki so pripravile in prinesle dobrote in za vse drage brate in sestre v Gospodu (cca. 32 parov nas je bilo), ki se pridružujejo in se združujemo v to našo veliko DiŽ-evo družino.

Nekaj vtisov udeležencev

Čeprav sem na srečanje prišla brez moža, je bilo nepozabno. Slavljenje je bilo tako navdihujoče in pomirjajoče, da sem si želela, da bi še kar trajalo … pridiga pri maši mi je dala obilo odličnih iztočnic za premišljevanje, pričevanje simpatičnega para pa me je spet spomnilo na to, kako pomembno se je prepuščati Bogu. Hvaležna sem za tak dogodek in upam, da bo še kakšna priložnost, ko bova lahko prišla oba z možem. (Polona Š.)

Dogodek v Olimju nama je bil popoln. To prepevanje ob kitari je bilo čudovito in tudi pričevanje para prikupno, prisrčno, sproščeno. Skratka lepo popoldne. (Veno)

Lahko bi rekla, da je prisotnost na tem dogodku zame pomenila biti na pravem mestu ob pravem času. V zadnjem obdobju sem namreč v sebi čutila duhovno praznino, ki jo je slavljenje napolnilo z mirom in upanjem ter mi dalo nov zagon in voljo. Pridiga mi je segla do srca, prisrčno pričevanje zakonskega para pa me je spomnilo na stvari, ki sem jih nekako že vedela, a hkrati nanje tudi pozabila, ter me spodbudilo, da od besed preidem k dejanjem. Hvala. (Polona Č.)

Bilo je čudovito in bolj kot razmišljam bolj mi odzvanjajo Ernestove besede: »Zakaj pa šele čez eno leto? Ponovimo to čez dva meseca!« 🙂 (Igor)

Postali smo precej zaprta in odtujena družba, zato so takšna druženja podobno mislečih izjemno pomembna za obstoj civilizacije, kar me navdaja z upanjem na ohranitev vsaj tako dobrega sveta, kot ga imamo. (Alenka)

V soboto 25.1. smo v Olimju preživeli duhovno bogato popoldne s čudovitim slavljenjem, mašo, pričevanjem zakonskega para in novimi poznanstvi s člani drugih zakonskih skupin. Hvala Bogu za vse to z vedenjem, da se Nanj vedno lahko zanesemo, se Mu priporočamo, Ga prosimo in se Mu za prejeto zahvaljujemo. Upava, da takšno srečanje kmalu ponovimo. (Marjetka in David)

Vse kar se je dogajalo na srečanju zakonskih skupin v Olimju, nama bo ostalo v zelo globokem spominu. Meniva, da bi kaj takega morali večkrat ponoviti, saj nas povezovanje z drugimi zakonskimi skupinami zelo bogati, hkrati pa je to zelo dobra priložnost, da medse povabimo nove pare in jim damo začutiti utrip v zakonskih skupinah. (Marjana in Peter)

Zelo vesela sva, da se je to srečanje zgodilo pri nas v Olimju. Kakor smo nestrpno čakali dogodek, tako smo ga z veseljem doživljali in ga še po doživljamo. Bilo je res nepozabno. Najprej slavljenje, nato zelo lepa maša, kakršnih smo mi tu od patrov sicer že vajeni, in še prečudovito pričevanje zakoncev Vereš. Najbolj pa naju je presenetilo druženje na koncu, saj smo med sabo čebljali, kot da se vsi poznamo že leta. Upam, da se spet kmalu vidimo! (Jelka in Matija)

Foto: Igor Dečman

3 komentarjev
 1. Mojca Nuč says:

  Aleš hvala za pohvalo, ki pri vsej organizaciji dogodka gre tudi voditeljskemu paru Metki in Marjanu Čarter in celotni njuni ekipi zakoncev iz zakonske skupine v Olimju.
  Ja in res, kot si napisal Bogu hvala. Je bil kar konkretno (tudi On) na delu 🙂

  Odgovori
  • Aleš Čerin says:

   Mojca, ja verjemem, da je bil Bog na delu. Ne more drugače kot da blagoslavlja tako prizadevne zakonce 🙂 Vse dobro želim.

   Odgovori
 2. Aleš Čerin says:

  Juhuhu! Tako se dela. Optimalno, idealno. Zgled.

  Bravo Robi in Mojca, hvala p. Ernest, hvala vsem, ki ste pomagali pri tem lepem dogodku. Bogu hvala za taka regijska srečanja.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja