Prepoznati Camino v vsakdanu

Komu ali čemu sledimo v življenju? Kdo nas vodi? Na koga ali kaj se opiramo v naši hoji? Takšna vprašanja bi si moral postaviti vsak izmed nas. Ni samoumevno kako živimo. Vsako naše dejanje nosi posledice in zato se moramo truditi, da bomo zavestno in premišljeno sprejemali odločitve ter jih izročali Bogu.

Nadaljevanje Camina po Sloveniji

Vilma in Dani Siter, sta v letošnjem poletju prehodila pot Camino de Santiago (Jakobovo pot). Več kot 800 km dolgo pešpot nadaljujeta s pričevanji po Sloveniji. “Hodimo po pravi poti?” je bil naslov njunega pričevanja v okviru Nikolajevih srečanj v Logatcu. V Jožefovi dvorani medgeneracijskega doma Marije in Marte se je 26. oktobra 2017, zbralo lepo število obiskovalcev. Med njimi je bilo tudi veliko zakoncev iz društva Družina in Življenje. Z zanimanjem smo poslušali njuna doživetja.

Večer je povezoval Bojan Doljak, glasbeno noto pa je dodala Brigita Nagode, učenka glasbene šole Logatec, ki je izvedla dve skladbi na citre.

Slediti rumenim puščicam

Vilma in Dani sta svoje pričevanje začela z molitvijo, nato pa predstavila zgodovino in ozadje Camina ter njune priprave na pot.

Na poti sta sledila znamenitim rumenim puščicam, ki so ju vodile v pravo smer. Tako nas je navdihnila povezava Camina z življenjem vsakega. Kaj so naše puščice, ki nas usmerjajo po pravi poti? H komu se zatekamo?

Vsak dan svojega romanja sta molila in darovala za določen namen. Bilo je naporno, potrebnih je bilo veliko odrekanj, prilagajanj, predvsem pa umiranja v sebi za dobro drugega. Kolikokrat nas trpljenje in trenutne preizkušnje vržejo s tira in nam omajajo zaupanje v Njegovo pomoč? On pa nam kaže pot, po kateri le preko križa pridemo do veselja in odrešenja. Vsak trenutek, še posebej tiste najtežje, lahko darujemo za koga, ki potrebuje našo molitveno podporo.

Kolikokrat zaradi lastne sebičnosti in zaupanja le v svoj prav izgubimo rumeno puščico, ki nas vodi k Bogu? Takrat okusimo puščavo, a Bog je vedno z nami in nas čaka, da se vrnemo k Njemu, na Njegovo pot. Kadarkoli. Vedno nas objema s svojim usmiljenjem.

Camino – odmik iz vrveža in hrupa

Bogata spoznanja, ki sta jih okusila in živela Vilma in Dani na poti, so nas vse zelo nagovorila. Ni potrebno, da gremo fizično na to pešpot, ampak je veliko vredno že to, če Camino prepoznamo v vsakdanu in ga živimo. Z Bogom vse nevihte, vse bolečine, dobijo pravi smisel, ki ga prvi trenutek ne vidimo.

Svoje 38-dnevno romanje sta dojemala kot odmik iz vrveža in hrupa današnjega sveta. Tudi Jezus je potreboval čas, ko se je za 40 dni umaknil v puščavo, v osamo in bil sam s svojim Očetom.

Tako sta svojo pot dojemala tudi Vilma in Dani, ki sta se kot zakonca še bolj povezala in si preko napora poti vsakega dneva, prišla še bližje drug drugemu. Tudi naša naloga in vloga v zakonu je služiti sozakoncu in mu preko umiranja v lastni sebičnosti, priti blizu.

Hvaležni smo Bogu za to, da smo se imeli možnost obogatiti z novimi spoznanji in odpreti oči.

Hvala Vilma in Dani, da sta z nami delila svoje izkušnje in hvala za vajino stanovitnost in vztrajnost v delu za dobro.


Naslednje pričevanje bo v Podnanosu, 1.12.2017 ob 19h. Več


Besedilo: Bojana in Luka Škrlj

Foto: Marjan Verč

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja