Poslovnež dr. Peter Millonig: “Glede na vložek, imamo kristjani največji dobiček!” (AVDIO in FOTO)

V soboto 2. februarja se je Antonovem domu v Ljubljani zbrala množica mož in fantov iz vse Slovenije – 240 nas je bilo.

Mnogi očetje so s seboj pripeljali tudi svoje odraščajoče sinove, da bi skupaj prisluhnili poslovnežu, ki hodi za Kristusom, dr. Petru Millonigu.

Ko smo se zjutraj zbirali, nas je najprej pričakala kavica, čaj in rogljiček, nato pa smo se preselili v dvorano.

Pod prsti Klemena Matka so se oglasile milozvočne citre, ki so nas s pesmijo Kje so tiste stezice uvedle v dogajanje.

Simbolni pomen te pesmi je namreč v tem, da tudi današnjo podobo prave moškosti »prerašča razno grmovje« napačnega razumevanja.

Namen in cilj Moškega zajtrka

V uvodnih mislih sem ponovno osvetlil cilj in namen našega zbiranja in druženja, ki je prav v tem, da bi možje in fantje prepoznavali znamenja časa in skupaj iskali odgovore na vprašanja kot so: kaj je naše temeljno poslanstvo, kaj pomeni biti odgovoren mož, oče, kristjan in državljan, ki želi aktivno živeti svojo vero doma, v službi in v družbi.

Poslovnež, ki hodi za Jezusom

Dr. Peter Millonig je Koroški Slovenec, rojen slovenskima staršema. Šolal se je v Celovcu, na Dunaju in v Švici, po poklicu je pravnik in ekonomist, sicer pa je poročen z ženo Janico, je oče dveh odraslih hčera in dedek dveh vnukov.

Služboval je v Ameriki, kjer je bil dobro leto uradni zastopnik Peterletove vlade v Washingtonu, kasneje pa je deloval kot direktor in strokovni svetovalec raznih uprav v kartonažni in kovinsko predelovalni industriji v Sloveniji, Bolgariji, na Poljskem in v državah bivše Jugoslavije.

Dr. Millonig nam je spregovoril o svojem pogledu na poslovanje oziroma podjetništvo, na politiko in življenje krščanskega moža in očeta.

Vsi smo mu z navdušenjem prisluhnili, saj je iz njega z vsako besedo izhajala modrost, ki je v nas prebujala željo po taki pokončnosti in tako globokem razumevanju bistva. Vsi smo čutili, da iz njega govori Sveti Duh.

O podjetništvu in dobičku (ki ostane)

Jasno nam je bilo, da poslušamo moža, ki je v svojem življenju Bogu dal tisto mesto, ki mu gre – to je prvo mesto.

Govoril nam je o poslovnem svetu, o lastništvu in zakonitostih kapitala, o upravljanju, razvoju in konkurenčnosti podjetja, o zaposlovanju in o odpuščanju delavcev, hkrati pa tudi o pomenu soudeležbe le-teh pri odločanju, o transparetnosti in viziji podjetja, kjer je na prvem mestu vedno konkretni človek s konkretnimi potrebami in življenjskimi situacijami.

Posebej nas je vse nagovorilo njegovo razmišljanje o pomenu dobička. Današnji svet gleda in si prizadeva za materialni dobiček, kar je čisto dobro in Peter v tem ne vidi nič slabega, vendar pa je spregovoril o pomenu mnogo večjega in trajnejšega dobička, o katerem smo žal tako malo poučeni in je na voljo nam, ki verujemo (če verujemo) v ime Jezusa Kristusa.

Ta dobiček nam je s svojo smrtjo in vstajenjem pridobil Božji Sin in temu dobičku pravimo večno življenje. Peter je dejal:

»Na svetu smo 50, 60 ali 70 let, nekateri še manj. In hoja za Kristusom ima smisel, ker hodimo za Sinom večnega Boga, ki ima besede večnega življenja. Nelogično bi bilo ne hoditi za Bogom, če gledaš skozi večnostno perspektivo. Torej, če gledamo »skozi donos« (dobiček), četudi imamo v življenju preizkušnje, so naše preizkušnje minorne (zanemarljive). Zato takšnega donosa, kot ga ima – glede na minimalni vložek – kristjan, nikjer na svetu ni. Zato je lepo biti kristjan.«

Posebnost tega Moškega zajtrka je bila tudi Petrova knjiga, ki ji je dal naslov: Zasidran v veri.

Gre za knjigo duhovne proze, ki nam pomaga iskati Boga, resnico, dobroto, nas vabi k razmišljanju, sicer pa je osnovni namen knjige: poglobiti ljubezen do Jezusa, ki je, kot pravi avtor Peter Millonig, njegova edina »politična stranka«.

Knjiga je izšla pri založbi Ognjišče in je na voljo TUKAJ.

Po končanem pogovoru smo imeli možje in fantje tudi ta pravi zajtrk, ki ga je pripravilo podjetje MAŠ iz Velenja.

Razšli smo se z mislijo:

Naš cilj ni biti nedeljski kristjan, pač pa Bogu dovoliti vstop v vse pore našega življenja, in mu v celoti prepustiti nadzor. To je prava svoboda!

Zahvaljujem se vsem, ki ste si vzeli čas in prišli na Moški zajtrk. Vem, da vam ni bilo žal, da ste morali zgodaj vstati in se odpraviti na pot.

Že sedaj vas vabim, da redno spremljate našo spletno stran in se nam pridružite na naslednjem Moškem zajtrku in takrat s seboj pripeljete še kakšnega prijatelja, soseda ali sodelavca.

Prisluhnite posnetku moškega zajtrka

Vabljeni k ogledu fotogalerije

Foto: Matic Jelovčan, Ivo Žajdela

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja