Mati zdaj kliče prek filma ‘Marijina zemlja’

Pravkar poslušam intervju z Amado Roso Perez, eno od številnih spreobrnjencev, ki so predstavljeni v filmu Marijina zemlja (Mary’s land). Nekdanji top model, lepotica, ki je s svojim telesom in šarmom osvajala špansko govoreči (predvsem moški) svet, je danes »duhovni top model«, pričevalka za »pravi top model«, kot sama poimenuje Devico Marijo. »Kako preideš od prve k drugi?« je eno od vprašanj, ki ji ga v filmu ‘Hudičev advokat’ postavi med zaslišanjem in odgovor nanj boste prejeli ob ogledu.

Na ponedeljkov večer smo Korošci do zadnjega kotička napolnili kinodvorano v Slovenj Gradcu. Eden od duhovnikov je celo zamaknil večerno sveto mašo in ljudi povabil k ogledu filma. Celo iz Velenja in Vuzenice (30 km) so se ljudje pripeljali na ogled. Nisem preverjal, vendar sem prepričan, da je bil to zadnji čas eden najbolj obiskanih večerov v tem kinu. Gospa srednjih let mi je zaupala, da že od leta 1982 ni bila v kinu (žal mož ni mogel iti z njo, ker imajo doma hudo bolno mamo). Zakaj takšno navdušenje? Je bilo oglaševanje (kdaj tudi prepričevanje) tako uspešno? Morda dejstvo, da je bil film posnet že leta 2013 in se je na poti v naše kinodvorane izgubljal? Kdo od nas bi mogoče tudi želel podpreti krščanske avtorje? Ali preprosto dejstvo, da je Marija, mati Boga, še danes prisotna med nami?

Želeli si ga boste pogledati večkrat

»Film, narejen kot vohunski triler, odgovarja na vprašanje, ali so pričevanja ljudi, ki trdijo, da so videli Marijo, resnična.« To je le eden od opisov, ki ga lahko najdemo na spletu. Ali pa: »Film Marijina zemlja je povzročil, da so se ljudje, ki so utrujeni od življenja, tega spet začeli veseliti.« Se popolnoma strinjam. Film sem si ogledal že četrtič ali petič – prvič lansko poletje, ko smo si ga ogledali skupaj z animatorji v okviru oratorija. Niti mladih ni pustil hladnih. Šmrkanje, nelagodno presedanje, brisanje solz … tudi ob zadnjem ogledu (tudi meni se še vedno ob ogledu večkrat orosijo oči).

Izkoristita priložnost za zmenek!

Prepričan sem, da bi še enkrat napolnili dvorano, a kot kaže priložnosti pri nas ne bo. Morda pa vzpodbuda za vas, ki to prebirate. Splača se izkoristiti priložnosti v vaši bližini. Splača se tudi povabiti čim več ljudi, tudi versko (pod)ohlajene, da ponovno prižgemo iskrico upanja. Saj je lepo slišati »hvala, ker si me opozoril na film, da sem zdaj tu«. Film je lahko tudi priložnost za lep zmenek. Gospa, ki sem jo zgoraj omenjal bi si po tolikih letih želela iti z možem v kino, a je zaradi okoliščin to zelo težko. Mnogi lahko, pa to premalo ‘izkoriščamo’. Tudi sam sem tokrat povabil na ogled taščo, ker je morala žena dežurati.

Od norih spreobrnenj do preproste hvaležnosti za ogled

Manekenki Amadi Rosi Perez je Marija obrnila življenje na glavo. Slavo, denar, ezoteriko … je zamenjala za molitev, rožni venec, Najsvetejše. Ljudje so ji rekli, da je nora. Saj so tudi meni to že rekli, pa tebi tudi, in še bodo rekli. A biti nor za Jezusa, ki je bil še bolj nor in je dal življenje kruto za vsakega od nas. Daje nam tudi svojo Mater (Janez 19, 27), tudi preko tega zame vrhunskega filma. Bomo sprejeli to Njegovo vabilo? Naj zaključim z SMS sporočilom, ki sem ga prejel včeraj zvečer od ločene žene, ki si je film ogledala s svojo šestošolko: »Film, zelo lep, dotakljiv, resničen, tega bi morali videti vsi starši veroučencev in otroci tudi. Tako pa … Jokali sva in se radostili. Hvala, da sem ga lahko videla!«

Foto: Kolosej.si

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja