Izzvali smo 930 parov. Kakšni so sadovi?

,

Pretekli advent smo pri Družini in Življenju pripravili prav poseben izziv za zakonce pod imenom Geneza23. Z njim smo izzvali več kot 930 slovenskih parov, da so 23 dni adventa z malimi koraki gradili boljši odnos s svojim zakoncem in našim Stvarnikom. Kot je napisala Kristina, je šlo za “vsakodnevno delo na odnosu na prijeten način.”

Posebnost Geneze23 je bila v tem, da sta zakonca “vsak posebej, pa vendar skupaj delala za njun odnos” (Tina). Vsako jutro so udeleženci po mailu prejeli dnevno vsebino, ki je bila prilagojena za može in žene.

“Zdelo se mi je, da je napisana samo za naju. Res sem se lahko našel v besedilu,” je napisal svoje vtise Dejan.

Nov začetek ali potrebn osvežitev

Vsak dan izziva je vseboval tri dele: jutranje razmišljanje na odlomek iz Prve Mojzesove knjige, dnevni izziv kot dejanje ljubezni in večerno vprašanje. Vse troje je bilo vsebinsko povezano in dopolnjujoče, podkrepljeno z Božjo besedo, pa vendar praktično naravnano na naše zakone in usmerjeno h konkretnim dejanjem. Skozi dejanja namreč najbolje izkažemo in občutimo ljubezen drug do drugega.

Želeli smo osvetljevati dobro v naših zakonih in graditi ter postavljati nove temelje, kjer je to potrebno. Od tod tudi ime Geneza – ne le kot poimenovanje stvarjenja sveta, o katerem smo brali v svetopisemskih odlomkih, pač pa nakazuje tudi na nov začetek ali potrebno osvežitev naših zakonskih odnosov.


Nepričakovani bonus

Izziv smo pripravljali z mislijo na polno zaposlene zakonce, po možnosti s kopico otrok ob sebi, saj je to realnost večine udeležencev (tudi naša!). Sodelovanje v izzivu pa je seveda terjalo nekaj časa in truda, predvsem pa vztrajnosti. Pri DiŽu verjamemo, da je za dober zakon potrebno vsakodnevno delati in da je prav naš zakon tisti, ki je najbolj vreden in potreben našega časa in napora. Kot nam je napisala Anja:

“Videla sva, da si je potrebno drug za drugega vzeti čas, da stvari same od sebe ne bodo kar funkcionirale. Brez truda tudi rezultatov ni mogoče pričakovati.”

Dobra stran tega je, da je vsak še tako majhen trud za gradnjo odnosa obrodil sadove. Tudi če se je kdaj potrudil le en od zakoncev, sta sadove lahko uživala oba. To je nepričakovani bonus našega adventnega izziva. Sicer pa je Matej čudovito zapisal: “Redno delo vedno pušča sadove pa čeprav jih morda ne vidim takoj. Vsak pogovor, nasmeh, objem, resnica, resnost trenutka, ko šokira novo spoznanje, pa spodbuda iz druge roke …”

In kakšne sadove je Geneza23 obrodila pri zakoncih?

Kar 90% od skupno 730 anketirancev je napisalo, da je adventni izziv v njihovem odnosu obrodil sadove, da je prišlo do spremembe na bolje. Kako razveseljujoče!

Največkrat omenjeni sadovi adventnega izziva so bili: večja povezanost med zakoncema, več pogovora, več nežnosti, drobnih pozornosti in osrečujoča spolnost. Mnogim so se vnele pozabljene iskrice zaljubljenosti. Božično-novoletni prazniki so bili zato bolj mirni, z manj kreganja ter več dobrega vzdušja, ki so ga zaznali tudi otroci.

Od zafugirane banje do izpolnjujoče spolnosti …

Udeleženci so poročali tudi o povsem stvarnih sadovih: o popravljenih pečeh, zafugiranih banjah, šopkih rož v spalnici, pa o novih uvedenih rutinah (križ pred odhodom od doma, redni skupni sprehodi) in podobnem.

Genza23 je mnogim nudila potreben postanek v dnevu: “Da sva se v tem hitrem vrtiljaku življenja zmogla ustaviti, si ponovno pogledati v oči, se začutiti v globino srca, pozabiti na težo dneva, se od srca nasmejati …” (Mojca)

V izzivu zbujena povezanost med zakoncema se je iz pogovorov prelivala tudi v intimnost. Mateja je napisala: “Večja povezanost med nama, ker sva se vsak večer pogovarjala še o čem drugem kot o službi in družinski logistiki. In iz globlje povezanosti se je prebudila izpolnjujoča spolnost.”  Danica pa: “Več sem mislila na moža, v meni je vzbudila hrepenenje, romantiko …”


“Geneza23 naju je spominjala na to, kaj je bistveno”

Geneza23 je dala “nov zagon, da vidiva, da se lahko še precej spremeni na bolje, če se potrudiva in zaveževa spremembi rutine” (Natanael) pa tudi “zavedanje, da je prav, da si izboriva nekoliko več časa za naju.” (Mojca)

“Geneza23 naju je spominjala na to, kaj je bistveno.” (anonimni)

 Ponekod je Geneza23 prinesla smeh in obudila lepe spomine: “Spet sva se po dolgem času iz srca nasmejala drug drugemu (ko sva si npr. pripravila lov na zaklad s sporočili). Skratka izzivi so naju spomnili in vrnili v najina prva leta zakona” (Mojca). Spet drugje je “Geneza pomagala po 28 letih zakona poglobljeno osmišljati najin odnos, ker se je v tem času odselil 4. od štirih najinih otrok.” (Nuša)

Če je kdaj med Genezo23 v odnosu še bolj zaškripalo, niste bili osamljen primer: “Čeprav je vmes zaradi Geneze23 tudi prišlo do sporov in kakšne slabe volje, je na koncu zmagala naklonjenost drug do drugega, več je bilo fizičnega stika, objemov, smeha in dobrega vzdušja v hiši.” (anonimni). Med gradnjo in obnovo odnosov je normalno, da se razkrijejo tudi šibka in slabo izdelana mesta v že zgrajenem delu odnosa, kar zna biti boleče spoznanje. Morda je Geneza23 zato sprožila tudi kak prepir ali odprla prej nepoznano rano. Vendar vse to zato, da bi mogli to mesto popraviti, rano zaceliti in iti naprej močnejši. Če se je to zgodilo tudi vam, ne obupajte, pač pa vztrajajte v majhnih korakih rasti naprej.

In tudi to še ni vse!

Čeprav je bil adventni izziv namenjen le zakoncema, je imel vpliv celo na mlajšo generacijo, kot poročajo Bučkoti: “Nama je bilo res lepo. Veliko sva se nasmejala in bila nežna drug do drugega. Lepo je bilo, ko so tudi otroci videli najine nasmehe, objeme, atija z rožico za mami brez razloga, skriti zaklad po hiši – za naju in ne zanje, mami v lepi oblekci za atija … Hčerka, ki ima že fanta, mi je zaupala, da je fantu rekla, da si tudi ona želi tak odnos z njim, kot ga imava midva … da bosta po 20-ih letih tudi še tako zaljubljena, pozorna, nasmejana drug do drugega. Kar nama je pobožalo dušo.”

Mnogi so z veseljem poročali tudi o duhovni rasti in zbližanju z Bogom tekom tega adventa.

Danica je zapisala: “Jutranje razmišljanje mi je dalo občutek, da me je Bog prijel za roko in vstopil z menoj v nov dan.”  Druga gospa je napisala: “odkrivala sem/sva najino poklicanost kot zakonca, Božji načrt za naju, lahko sem spet osmislila trud za najin zakon.” (anonimni)


Po vsem tem ni dvoma …

Po vseh prebranih zapisih udeležencev Geneze23 razvidnih iz ankete ni dvoma, da Bog deluje in obilno blagoslavlja naš trud za gradnjo trdnih zakonov in družin: “Čutila sva veliko božjih dotikov med nama v celotnem času Geneze23. Tako na duhovnem kot na telesnem področju sva se zelo zbližala.” (anonimni)

V ekipi Družine in Življenja smo nad veliko udeležbo, dobrimi odzivi in obilnimi sadovi Geneze23 navdušeni, hkrati pa vse to izročamo Svetemu Duhu, saj močno čutimo, da je prav On glavna gonilna sila za to idejo. Vse to nas spodbuja, da bomo še naprej zagnano delali v smeri duhovno-odnosnih vzpodbud za zakonce. Naša želja je poiskati načine, da bi se takih izzivov udeležilo še več slovenskih zakoncev. Verjamemo da si še mnogi želijo tako lepih sadov, kot jih je obrodilo sodelovanje v Genezi23.  Skupaj z Matejo smo prepričani: “da lahko z majhnimi koraki narediva velik napredek v najinem odnosu in s tem tudi v vsakdanjem življenju postaneva boljša sopotnika na tej poti življenja tudi nama bližnjim.”

Zato pogumno stopamo novim izzivom naproti.


Foto: arhiv DiŽ in Canva

1 reply
  1. TANJA ZGONC says:

    Kako lepo je brati vtise udeležencev.
    Zanimivo. Morda pa ob priliki odprete Genezo še za širšo javnost (tudi, če nismo DIŽ-evci?.

    Hvala

    Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja