DiŽ-evo romanje po Slovenski Jakobovi poti

V marčevski številki naše revije smo napovedali naše romanje po delu Slovenske Jakobove poti. Romali bomo! Datumi so znani (11.–17. junij 2018) in pot je znana: od Slovenske vasi do Ljubljane (pribl. 150 km).

Kaj je romanje in kdo je romar?

Spremljata nas rumena puščica in Jakobova školjka.

Romar je človek, ki se odpravi na pot, pa ne kakršnokoli brezciljno pot, pač pa na pot z namenom. Običajno je namen romanja: slavljenje Boga. Ko se odpravimo na romarsko pot, ki je posvečena osebi (svetnik) – npr. Jakobova romarska pot, imamo v mislih hojo po poti dotičnega svetnika oziroma k določenemu svetniku, obenem pa tudi željo, da bi tako, kot je dotični svetnik slavil Boga, storili tudi mi. Prav zaradi tega nekateri romarji romajo z namenom, da bi mogli globoko obžalovati svoje grehe, drugi se po svetnikovi priprošnji zatekajo k Bogu s kakšno prošnjo, eni se Bogu preprosto za kaj zahvaljujejo in mu darujejo svoj trud, ki ga vlagajo v premagovanje romarskih naporov …

DiŽ-evi romarji bomo romali za Slovenske zakonce in družine in jih po priprošnji svetega Jakoba (v Sloveniji je 68 cerkva posvečenih sv. Jakobu) izročali v Božje usmiljeno srce.

Obvezna prijava

Začetek Slovenske Jakobove poti v Slovenski vasi

V kolikor nameravate romati z nami, vas vabimo, da se kmalu prijavite, saj bomo število prijav omejili na 20 romarjev. Prosimo vas, da se pravočasno prijavite na tej povezavi. Zaradi lažje organizacije bomo prijave sprejemali do 6. junija.

PRIJAVA NA ROMANJE >>

Zbirno mesto in začetek romanja

Zbrali se bomo v ponedeljek med 8.30 in 9.00 uro v Slovenski vasi (pribl. 800 m naprej od maloobmejnega prehoda Slovenska vas). Na pot bomo krenili ob 9.00 uri (v vsakem vremenu).

Predvideni dnevni odseki

1. dan, 11. junij 2018: Slovenska vas – Podbočje (pribl. 23 km)
2. dan, 12. junij 2018: Podbočje – Velike Brusnice (pribl. 24 km)
3. dan, 13. junij 2018: Velike Brusnice – Vavta vas (pribl. 20 km)
4. dan, 14. junij 2018: Vavta vas – Vrhtrebnje (pribl. 20 km)
5. dan, 15. junij 2018: Vrhtrebnje – Stična (pribl. 24 km)
6. dan, 16. junij 2018: Stična – Grosuplje (pribl. 19 km)
7. dan, 17. junij 2018: Grosuplje – Ljubljana (pribl. 20 km)

OPOZORILO: Čeprav dnevne etape niso pretirano dolge, pa je ponekod pot dokaj zahtevna (veliko je vzponov in spustov po gozdnih poteh) in je prav, če se za pot že sedaj dobro pripravite. V mesecu, ki nas še loči od začetka našega romanja, priporočamo vsaj 5x/teden po 5-8 kilometrov hoje, ali vsaj 2x/teden po 10 kilometrov.

 

Rumene puščice usmerjajo naše korake

POZOR: za tiste, ki se nam boste pridružili na celi trasi – od ponedeljka 11. junija do nedelje 17. junija (ali vsaj 2-3 dni zapored), bomo poskrbeli za prenočišče in prehrano (pri družinah oziroma pri zakonskih skupinah). Za tiste, ki se nam boste pridružili le za en dan in prenočišča ne boste potrebovali, bomo, če se boste pravočasno prijavili, poskrbeli tudi za prehrano (za rezervo pa le naj bo kakšen sendvič v nahrbtniku).

PRIJAVA NA ROMANJE >>

Nahrbtnik

Zlato pravilo na Jakobovi poti je, da nahrbtnika ne obremenimo preveč – to pomeni, da vanj ne strpamo več kot je 10% telesne teže. Imejmo predvsem: 3 pare dobrih nogavic, 3 x spodnjice, 3 x lahka hitro sušeča majica,

Pot nas vodi tudi skozi Pošteno vas 🙂

ena lahka brisača, ene kratke hlače (če imamo dolge na sebi), srajca z dolgimi rokavi, flis ali lahek pulover, dežna jakna, lahka pižama, pelerina, lahke japonke, pribor za osebno higieno – manjše pakiranje, pribor za prvo pomoč, steklenica (bidon) za vodo (lahko 2x), nekaj lahkih vrečk iz polivinila …

Primerno je, da imamo tudi »morsupio« (lahka torba pripeta okoli pasu), v katerem imamo osebne dokumente, mobitel, romarski pasoš (preskrbeli ga bomo mi).

Ne prezrite: romarji, ki boste prišli od daleč, lahko pridete že v nedeljo 10.6. zvečer. V Brežicah in okolici bomo poskrbeli za nekaj (5-8) prenočišč.

PRIJAVA NA ROMANJE >>

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja