“Brez žrtve ni čudeža!”: DiŽ-evo romanje po Jakobovi poti (FOTO)

V ponedeljek 11.6. so se v Slovenski vasi ob slovensko-hrvaški meji zbrali prvi romarji, ki so krenili na pot z molitvijo in darovanjem za “odnose, za katere je vredno živeti”.

Prvi dan so hodili za družine, zakonce in voditeljske pare

Prvi dan DiŽ-evega romanja po Slovenski Jakobovi poti so prehodili 24 km in prišli do Podbočja. “Vsi smo čili in zdravi – hvala Bogu brez poškodb in brez žuljev,” je povedal Dani Siter v objavi na Facebooku.

Ob poti so se srečali s številnimi družinami in zakonci (družina Berce, Mateja in Štefko Količ, Ksenja in Zala Oštir, družina Škedelj, družina Černelič, družina Colner), ki so romarje lepo sprejeli in pogostili. Minorit, pater Matej Sentes je za romarje maševal, jim podelil romarski blagoslov in se jim tudi pridružil na poti.

“Danes smo vse naše korake in naše žrtve prinašali Bogu na oltar za naše družine, za naše zakonce in za vse naše sodelavce, ki se trudijo kot voditeljski pari v zakonskih skupinah,” je namen prvega dne sklenil Dani.

Drugi dan ni šlo vse po načrtih

Tako kot življenje, je tudi romanje večkrat nepredvidljivo in se (morda še bolj zavemo), da ni vse v naših rokah in se učimo prepuščanja. Drugi dan je bilo romanje zaznamovano z veliko vročino in soparnim vremenom, na koncu pa je romarje ujela tudi nevihta s točo.

Etapo so predčasno končali v vasi Mihovo. Po romarje so prišli člani zakonske skupine Otočec, ki so jih tudi kraljevsko pogostili in jim ponudili čudovito prenočišče v zidanicah.

Tretji dan je bil najtežji …

Romarji so želeli nadoknaditi za prejšnji dan, zato je bil tretji dan najtežji in najdaljši do sedaj. Prehodili so cca. 32 km.  Zaustavili so se v vasi Hrušica, kjer sta jih pogostila Mateja in Franci Gazvoda, člana zakonske skupine Stopiče. Zjutraj se jim je pridružila nova romarka Bernarda, popoldne pa so se v Novem mestu poslovili od romarjev Jurija in Zvonke.

“V Novem mestu nas je s čudovito enolončnico pričakal tudi Jure, za kar smo vsi zelo hvaležni,” je poročal Dani. V poznih večernih urah so utrujeni romarji le prispeli v Vavto vas, kjer jih spet čakala dobra večerja, ki sta jo ob sodelovanju hčerke Kiare pripravila Martin in Simona Gerbajs. “Vsem velika zahvala, ki velja tudi gospodu župniku Tomažu Marasu,” je še dodal Dani. Spali so pri družini Janškovec.

Četrti dan je bilo treba najprej premagati velik vzpon

Po blagoslovu župnika iz Vavte vasi Tomaža Marasa (v Vavti vasi je cerkev sv. Jakoba!), so se romarji zagnali v breg nad Stražo. Šele ko se je pot malo položila so “prišli do sape” za molitev.

Pot jih je vodila mimo Frate, Globodola, Šmavra, do Vrhtrebnja. Tam je v cerkvi Sv. Jakoba daroval sv. mašo župnik iz Kočevja Damjan Štih, ki je celo pot tistega dne hodil z romarji. Pri maši jih je nagovoril tako: “Nobena dobra stvar v življenju se ne zgodi brez napora in odrekanja.” Ali z drugimi besedami: “Brez žrtve ni čudeža!” Po maši sta romarje pogostila gospa Tatjana in gospod Janez, ki je mežnar pri cerkvi sv. Jakoba.

Romarji so med potjo ‘gradili odnose’ s prijaznimi domačini, ki so jih lepo postregli. Vedno je beseda nanesla na pomen odnosov med možem in ženo za zdravje družine. Prenočili so pri zakoncih iz zakonske skupine Trebnje 1.

Verjamemo v sadove romanja!

Verjamemo v moč molitve, ki je je in je še bo veliko na poti. Romanje se bo zaključilo v nedeljo 17.6., ko bodo romarji prispeli v Ljubljano. Veliko ljudi tudi “na daljavo” spremlja romarje in namen romanja v molitvi. Prosimo, da naše romarje, še posebej pa slovenske zakonce in družine tudi sami pospremite z molitvijo. Kar zdajle, če imate možnost. 🙂

Sicer pa smo v Družini in Življenju odprti za vse, ki hrepenijo po dobrem odnosu med možem in ženo, ne glede na vernost in kakovost trenutnih odnosov med možem in ženo.

Vemo, da imamo na področju odnosov med zakoncema v Sloveniji še veliko dela. Zato vabimo vse bližje v našo “zgodbo”. Pridita ali povabita na kakšen seminar ali pa se pridružita zakonski skupini. Bližina in pogovor premagata marsikaj.

Foto: Dani Siter, Aleš Čerin

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja