Pogovor in pozornost

Raziščiva

Ljubeči pogledi, nežni dotiki, poljubi, podarjen cvet, dolgi pogovori, skupni sprehodi … Vse to je bilo v času zaljubljenosti pomembno in samoumevno. Z leti zakona in z mnogimi obveznostmi pa se rado zgodi, da zbledi ali se celo izgubi.

Če drobnih pozornosti, nežnosti in časa za pogovor zavestno, disciplinirano in z namenom ne vnašamo v naš vsakdan, postanejo naša življenja suha in dolgočasna. Najine poti so vedno bolj moje in tvoje poti, razdalja med nama je vse večja. Včasih zakonca tega niti ne opazita. Bolje rečeno: mož tega ne opazi, žena sluti in izreče. Morda velikokrat, a ne pomaga. Razdalja med zakoncema se veča in veča. Prav lahko – velikokrat pravzaprav brez kakega velikega razloga – pride do ločitve.

Vabimo vaju, da se odločita in v svoje vsakdanje življenje vztrajno ter disciplinirano prinašata medsebojne pozornosti in redne pogovore. To je pomembno za vzdrževanje odnosa svežega in živahnega, kar postavlja vajin odnos na vidno mesto. Vsak dan.

Praktično

Ko se zjutraj poslovita, si privoščita poljub (predlagamo 6-sekundnega), pogled, nasmeh in objem. Mnogi zakonci se pred odhodom od doma tudi pokrižajo.

Čez dan se večkrat spomnite na zakonca – s kratkim SMS-om, z e-pošto ali telefonskim klicem.

Ko pride eden ali drugi domov, naj najprej poišče svojega ljubega, ga pogleda v oči, objame in poljubi. S tem pokaže pozornost, veselje, pripadnost. To vzdržuje plamen in daje veselje.

V rutini vsakdanjika poiščita čas in prostor, ko si bosta vsaj na kratko povedala, kaj sta počela in doživljala v času, ko sta bila narazen.

Če kaj pride med vaju, si zvečer – najkasneje pred spanjem – sproti odpustita nesporazume. Naj sonce ne zaide nad vajino jezo. (Prim. Ef 4,26b)