Druženje s prijatelji

Raziščiva

Zakonci se radi obiskujemo in se ob kavi, pecivu, narezku ali večerji radi pogovarjamo. Ti pogovori se mnogokrat sučejo le okoli ‘vsakodnevnosti’: avtomobili, šolske tegobe otrok, nakupovanje, kje smo bili in kam gremo, politika …

Kaj ko bi vašim druženjem dodali vsebino, ki vam bo pomagala rasti v odnosu med možem in ženo ter pomagala pri vzgoji vaših otrok?

Druženju dveh zakonskih parov, ki v sproščenem in domačem okolju obravnavata teme iz zakonskega življenja, pri Družini in Življenju pravimo druženje s prijatelji. Pri tem vam pomagamo s preprostimi gradivi, ki jih uporabite kot izhodišča za pogovor.

Pogosta vprašanja

Kako pogosto naj se družimo in koliko časa naj traja druženje s prijatelji?

Priporočamo, da se para dogovorita za redne mesečne termine (npr. prvi ponedeljek v mesecu). Čas druženja para določata sporazumno, a po naši presoji je primerno da traja 1,5 – 2 uri.

Kakšen je namen druženja s prijatelji?

Namen druženja s prijatelji je omogočanje lahkega vstopa na pot gradnje zakonskih odnosov v sproščenem in varnem okolju dveh prijateljskih zakonskih parov. S tem zakonskima paroma omogočimo proces nenehnega poživljanja (in morda reševanja) zakonskega odnosa, ki je ključen za zadovoljno življenje v dvoje in za vzgojo otrok v pokončne ter odgovorne ljudi.

Kaj pa če nisva poročena?

Povabljena na delo v odnosu z vajinima prijateljema. Vsi imamo hrepenenje po dobrem odnosu in vsi si želimo biti dober zgled svojim otrokom.

V Družini in Življenju verjamemo, da je zavezni odnos med možem in ženo (sklenitev zakonske zveze, cerkvena poroka) pomemben dejavnik, ki ohranja zvezo med moškim in žensko.

Kaj pa če nisva verna ali eden od naju ni veren?

Verjamemo, da je Bog v vsakega položil hrepenenje po dobrem odnosu med možem in ženo, a se zavedamo, da so mnogi zakonski pari zelo oddaljeni od Boga in še posebej od Cerkve. Če zakonca (ali eden od njiju) nista verna, sta dobrodošla. Za vstopanje v gradnjo odnosov med možem in ženo želimo nagovoriti prav vse može in žene v zvezi. Obenem pa naj se pari zavedajo, da v Družini in Življenju delamo po načelih, ki nam jih je Bog oznanil v Svetem pismu, in da bodo naša gradiva vsebovala elemente Božjega načrta za odnos med možem in ženo.

Kaj pa če se šele pripravljava na poroko?

Teme, ki jih pripravljamo v Družini in Življenju, so namenjene zakoncem ali parom, ki niso cerkveno poročeni in živijo skupaj, pa vendar lahko bodoči zakonci odnesejo marsikaj koristnega za gradnjo odnosa tudi v obdobju skupne hoje in priprave na poroko.

Kaj pa če midva v odnosu sploh nimava težav?

Prav vsi programi v Družini in Življenju so naravnani preventivno. Mnogo zakonskih parov, ki pride na naše programe, obžaluje, da niso že prej začeli delati na odnosu med možem in ženo. Menimo, da ima vsak par še kakšno (vsaj drobno) priložnost za izboljšavo.

Ali se morava na srečanje posebej pripravljati?

Gradiva, ki jih pripravljamo v Družini in Življenju, so taka, da ne zahtevajo predhodne priprave. Morda je primerno, da zakonski par, ki pripravlja druženje, gradivo vsaj enkrat prebere in se pogovori o kakem lastnem konkretnem primeru, ki se nanaša na temo.

Kje dobiva gradiva?

Nekaj tem za druženja s prijatelji smo skupaj s sodelavci pripravili v Družini in Življenju in jih zapisali v obliki preprostih gradiv, ki bodo vabila k pogovoru in pomagala, da ostanete ‘na pravi poti’. Stopita z nami v kontakt (pošljita vprašanje/sporočilo) in po e-pošti vama bomo poslali gradiva.

Naslednje teme pripravljate sami glede na svoje lastne potrebe. Za izhodišča lahko uporabite dobre knjige. Predlagan nabor knjig:

Teme lahko pripravljate tudi s pomočjo drugih knjig, nagovorov, videov, filmov. Oglejte si naš izbor virov.

Ali na srečanju veljajo kakšna pravila?

Ne, druženje s prijatelji je popolnoma odvisno od vašega načina delovanja. Če vam pride prav, lahko na prvem srečanju preberete temeljna načela, ki jih sicer uporabljamo v zakonskih skupinah. Morda so uporabna tudi za vas.

Kakšno strukturo naj ima srečanje?

Srečanje je povsem neformalne narave. Pomembno je le, da vas med druženjem s prijatelji ne odpelje le v vsakdanjosti.

Kje naj se družimo?

Za prostor druženj je najbolj primeren dom zakoncev. Pomembno je le, da imajo zakonci mir, da jih pri pogovoru nihče ne moti (npr. dajo otroke spat). Primerno je, da se izmenjaje družijo enkrat pri enem, drugič pri drugem zakonskem paru.

Prostor druženj je lahko tudi gostinski lokal, če je le poskrbljeno za prijetno, ne preveč glasno in intimno atmosfero.

Če se zakoncem zdi primerno, lahko srečanje pripravijo tudi v naravi (gozd, gore, samotni kraji, morska obala …). Pri tem ste zakonci lahko zelo iznajdljivi. Pomembno je le, da imate pri pogovoru mir in da ni preveč motečih elementov, ki bi odvračali pozornost.

Kakšna pogostitev je primerna?

Prav je, da pogostitev je, a naj bo preprosta in prijetna. Ne ukvarjajte se pretirano s kulinaričnimi užitki. Preprostost pogostitve izraža tudi pravo bistvo večera: vsebina pogovorov med zakonci. Pogostitev ne sme pretirano obremenjevati – niti časovno niti finančno.

Kaj če nam bo tako všeč, da bi radi povabili še kakšen zakonski par?

Ko se zakonska para že nekaj časa družita in če se oba para odločita za širitev, lahko povabite še kakšen par. Zakaj ne bi tega, kar ste sami okusili in tudi prepoznali kot dobro, privoščili še kakšnemu prijateljskemu zakonskemu paru?

Še nisva dobila vseh odgovorov …

Za dodatne informacije pišite na benjamin@diz.si ali pokličite na tel. št. 041 328 101 (Benjamin Siter).