Rožni venec: Kako zanimivo ga je moliti jezen!

Kako sva se že pred poroko zavezala k molitvi rožnega venca ko sva sprta. In kako deluje to “zdravilo za jezo” v najinem zakonu. “Na srečo je rožni venec dovolj dolg, da naju vedno uspe umiriti,” pravita.

Tudi pred poroko sva se sprla

Pred poroko sva več let hodila skupaj. V tistem obdobju, ko sva se spoznavala in ugotavljala, kaj potrebujeva za lepo skupno življenje, sva se znala tudi spreti.

Prepiri so bili sicer redki in kratki, vendar sva že takrat ugotovila, da se je že lažje kujati v tišini, kot se spraviti. Ker sva ugotovila, da to ni prava pot, sva se dogovorila za posebno pravilo. Ne vem več, kdo od naju je dal predlog, najverjetneje pa je prišel od Svetega Duha. Sklenila sva, da bova vedno – neglede na to, kako močno sva sprta, sodelovala v molitvi, ko jo bo eden od naju predlagal.

Namesto Jezusa in Marije se po mislih podijo krivica, nesmisel, užaljenost, jeza, trma, obsodba… Toda bolj ko se bližava četrti desetki, bolj se tempo molitve umirja.

Za molitev sva izbrala rožni venec, saj sva se sveže sprta težko poslušala in molitev s svojimi besedami v tem primeru ni prišla v poštev. Pravilo, da v sporu moliva rožni venec, spada med najina temeljna pravila in je za naju enako pomembno kot obljuba zvestobe v zakonu.

Kako je to videti v praksi?

Čez dan se spreva. Pride večer. Ne moreva se niti videti. Vsak gre v svojo sobo. Besen kot ris.

Kmalu bo čas za spanje. Obrnila se bova s hrbtom drug proti drugemu in v nama bo vrelo, dokler ne bova zaspala. Naslednji dan bo vse neizrečeno prebujalo nove spopade. Do trenutka, ko se bova pogovarjala samo še o najnujnejših organizacijskih stvareh.

Nato vzame eden od naju rožni venec in reče: greva molit. To se lahko zgodi že prvi dan, kadar je prepir zelo močan. Lahko se zgodi drugi dan, kadar je prepir bolj kratek in računava, da se bo sam po sebi rešil, ko se dobro naspiva. Lahko pa tretji ali četrti dan, ko ne govoriva več. Ko prvi izreče povabilo k molitvi, mora drugi vse spustiti iz rok in prisesti.

Zdravilo za jezo

Kako zanimivo je moliti jezen. Ko izgovarjaš Zdrave Marije, v mislih jezen na »prisilno situacijo«, v kateri na začetku nočeš biti.

Razdiralcu zakonov prav gotovo ni všeč, da z molitvijo premagujeva najtrdovratnejše poskuse odtujitve najinih src.

Namesto Jezusa in Marije se po mislih podijo krivica, nesmisel, užaljenost, jeza, trma, obsodba… Toda bolj ko se bližava četrti desetki, bolj se tempo molitve umirja. Ko moliva peto desetko, sta najini srci že mirni.

Na srečo je rožni venec dovolj dolg, da naju vedno uspe umiriti. Pomirjena greva spat, v postelji pa ta večer zaspiva držeč se za roko ali objeta, odvisno od letnega časa :).

Spor pa rešujeva naslednji dan, ko imava za varnostno blazino nov večer in nov rožni venec.

Zaveza k skupni molitvi

Kadar se želi kdo od naju izmuzniti temu pravilu in gre na primer v posteljo skupaj z otroki, da bi se izognil skupni molitvi, drugi vztraja. Ali pa se nama kdaj zazdi, da molitev na silo, kadar nisi z glavo pri stvari, nima smisla. Toda za naju je to pravilo z veliko začetnico, za katerega sva se skupaj zmenila, da paše k najinemu DA.

Sedaj, ko zaradi pisanja članka premišljujem o vsej tej zadevi, vidim, da se je to pravilo pojavilo v najinem zakonu kot darilo in blagoslov. In da so vsi ti – vse močnejši – poskusi ukinitve tega pravila pravzaprav pričakovani.

Razdiralcu zakonov prav gotovo ni všeč, da z molitvijo premagujeva najtrdovratnejše poskuse odtujitve najinih src.

Foto: Jonathan BorbaUnsplash


Na spletni strani župnije Ljubljana – Štepanja vas smo našli lepo, pregledno zapisano kako se moli rožni venec (kateri dan se moli kateri del rožnega venca, katere skrivnosti in kateri vzkliki). Stran dobro deluje tudi na telefonu.

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja