Zmenki

Raziščiva

Na začetku skupne poti so zmenki nekaj samoumevnega. Vsakega posebej sta se veselila, jih skrbno načrtovala in nič vama ni bilo težko – da sta le bila skupaj. Tako zelo sta si želela biti drug ob drugem! Morda so zmenki nekaj najlepšega, kar se spomnita od vajinih začetkov.

Ko pride realnost poročenosti, se zakonca mnogokrat ujameta v past drugačne samoumevnosti – tako in tako živiva skupaj in zmenkov ne potrebujeva več. Kaj kmalu se zgodi, da zaradi dnevnih obveznosti večkrat živita vsak na svojem tiru, razdalja med vama je vedno večja. Ne trudita se več, da bi začutila utrip srca drug pri drugem.

Nista se poročila, da bi živela kot tujca! Zakonski odnos je živ in potreben nenehne nege, nenehnega obnavljanja intime. Za medsebojno predanost, si morata prizadevati in načrtno iskati čas, ki bo namenjen le vama. Da, prav ste prebrali, kljub temu, da imata morda kopico otrok, veliko obveznosti v službi in doma, si morata načrtno vzeti čas samo za vaju. Še enkrat: samo za vaju!

Tako kot so vama zmenki pomagali na začetku vajine poti, vama lahko pomagajo tudi danes – lahko vaju rešijo pred odtujenostjo in morda pred ločitvijo.

Zmenki so nekaj romantičnega. Tudi zakonca potrebujeta romantiko, ne le “sveže-zaljubljenci”. Romantika v vajin odnos prinaša novo upanje, nov in svež občutek, da sta drug drugemu pomembna in si drug drugega želita, da želita pripadati drug drugemu.

Praktično

Vabimo vaju, draga zakonca, da si vsaj enkrat na mesec vzameta čas za zmenek. To naj bo čas, ki ga posvetita le drug drugemu, zato bodita na zmenku sama. Naj bo zmenek lep dogodek, ki vaju povezuje in vžiga iskrice v očeh. Tako kot včasih.

Zmenki so lahko zelo preprosti, na primer sprehod po bližnjem gozdu, romantična večerja v dvoje, preprost večer ob svečkah doma v kuhinji, lahko pa je daljši pohod po hribih.

Zmenek enkrat organizira mož – tako, da je všeč ženi, drugič pa žena – tako, da je všeč možu. Predvsem imejta v mislih prijetno okolje, kjer se bosta lahko v miru pogovarjala. Še to: žena naj pomisli tudi na to, da je za moža zmenek brez pomena, če zraven ni dobre hrane.