Zakramenti

Kaj so zakramenti?

Zakonci se z zakramenti pogosto zares srečamo šele takrat, ko se odločamo, da bomo dali svojega otroka krstiti oziroma ga bomo vpisali k verouku, da bo tudi on “opravil zakramente”. Še celo pri poroki pomen zakramenta spregledamo, saj cerkveni obred pogosto služi le za lepo “fasado” slovesnosti, v  smisel zakramenta svetega zakona pa se v naglici priprave na poroko nimamo časa poglabljati.

Človek vedno hrepeni po popolni sprejetosti drug od drugega. Ker smo nepopolni si tega nismo sposobni dajati. Zakrament pa je prav to, da v svojo sredo pokličeva Boga, ki je popoln. Svojo nepopolnost polagava v njegovo popolnost. Pri Družini in Življenju vaju spodbujamo, da raziščeta moč zakramentov, ki vama lahko v vsakdanjem življenju pomagajo graditi boljši zakon.

Zakramenti so zunanja znamenja notranje duhovne resničnosti – zunanja znamenja nevidnega. Ljudje smo narejeni iz duše, duha in telesa. Zato nas želi Bog nagovarjati tudi po telesnih znamenjih, ki jih lahko vidimo ter občutimo.

Zakramentov – zunanjih znamenj notranje duhovne resničnosti – je sedem in se ujemajo tako z Jezusovimi dejanji kot tudi s potekom našega življenja. Preko zakramentov se Božja moč in milost lahko tudi toliko stoletij kasneje pretakata v naša življenja.

Spodbujamo

Če se še nista odločila za zakrament svetega zakona vaju vabimo, da najprej pred pričami in Bogom drug drugemu dasta zavezo, da si bosta ostala zvesta “v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju vse dni svojega življenja”. Dati zavezo ima globok smisel, ki vama bo skupaj z močjo, ki jo bosta črpala iz zakramenta, pomagala živeti boljši partnerski odnos.

Poročene pare pa vabimo, da se pri dobrem spovedniku, ki zna tudi svetovati, večkrat poslužujete zakramenta svete spovedi. Zelo pomembno je, da znamo v življenju drugim in sebi priznati, da nismo popolni. S človekom, ki se zna zamisliti nad stvarmi, ki jih je storil narobe in se jih pokesati, je mnogo lažje živeti. Obenem nam Bog po spovedi podarja moč, s katero lahko svoje napake lažje premagujemo. Na naših seminarjih se mnogi po dolgem času odločijo za duhovni pogovor in spoved, ki jim spremeni življenje.

Doživeto srečanje z živim Bogom v evharistiji pri sveti maši je kraj, kjer krščanski zakonci črpamo moč za vsakdanje življenje, ki pogosto ni lahko.

Poglejta si film o sedmih zakramentih Cerkve

Zakonske skupine vabimo, da si na kakšnem od srečanj vzamete čas za ogled enega od odličnih kratkih sedmih videov o pomenu zakramentov, ki so jih pripravili pri zavodu Pridi.com. Za pogovor ob filmih so pripravljena tudi vprašanja, naročite pa jih lahko TUKAJ.