Pogum za varovanje – na moškem pohodu (FOTO)

,

Tokrat smo šli pa malo bolj v hribe, do višine nekaj čez 1600 m. Prijavilo se je 10 mož, prišlo je 10 mož. Kljub slabi napovedi! Pohod nas je vodil nad Kranjsko Goro z razgledi na Julijce, ki pa niso bili tako jasni, obenem pa zaradi meglic še bolj zanimivi.

Med potjo smo molili rožni venec in pri vseh znamenjih pobožnosti naših prednikov, imeli smo tri nagovore.

Tema: Pogum za varovanje

Moški namreč ima dve temeljni odgovornosti – da preskrbi družino in da jo varuje.

Najprej pa smo se pogovorili o pogumu. In imeli za izhodišče kralja Davida in njegov boj z Goljatom (1 Sam 17,1-54 ). V Svetem pismu je pogum nasprotje strahu. Ko nam Bog zapoveduje, naj se ne bojimo, naj bomo dobre volje in pogumni, vedno zapoveduje proti strahu, ki je nasprotje poguma.

Toda Bog ne zapoveduje poguma preprosto in brez kakršnegakoli razloga. Skoraj v vsakem primeru, ko Bog reče “ne bojte se”, sledi razlog za pogum, in ta razlog je Bog sam, njegova narava in njegovi popolni načrti.

 • Ko Bog pomiri Abramove strahove po boju s sodomskimi kralji, Lotovem ujetništvu in njegovi rešitvi, pravi: “Ne boj se, Abram! Jaz sem tvoj ščit” (1 Mz 15,1).
 • Ko je Hagara v puščavi obupala nad svojim življenjem in življenjem svojega otroka, ji Gospodov angel reče: “Ne boj se, kajti Bog je slišal dečkov glas od tam, kjer leži.” (1 Mz 21,17).
 • Podobna je tudi Božja obljuba Izraelcem v Iz 41,14: “Ne boj se, o Jakob, črviček, krdelce Izraelovo, jaz ti bom pomagal, govori Gospod”.

Delili smo si izkušnje o najbolj pogumnih dejanjih v življenju.

Potem smo govorili o varovanju – žene, otrok in tudi širše v skupnosti. Pred nasiljem, pred nasilnim vdorom zlega v družino, pred neverjetnimi neumnostmi tega sveta.

Pot

Podatki: 27 km; 9 ur hoje; ca. 1400 m vzpona; tri kateheze

Kakšen bo tvoj korak naprej?

Možje so bili povabljeni, da nekaj koristnega, dobrega vpeljejo v svoje življenje, da naredijo korake naprej:

 •  k osebnemu odnosu z Bogom: moli vsak dan (zaveži se k temu), beri Sveto pismo skupaj z ženo – za začetek 15 minut na dan, premišljuj kar prebereš, ne “bremzaj” Besede, se poučuj – najprej v literaturi (za začetek bo dobra Beseda med nami – naroči jo), vprašaj duhovnika, škofa, hodi k maši bolj pogosto, kot le v nedeljo (npr. še enkrat med tednom), … potem pa opazuj svoje življenje kako se spreminja na bolje.
 • k bolj intimnemu odnosu z ženo,
 • k odličnosti odnosa z otroki, starši,
 • k temu, da si najdeš mentorja.

Prijava na junijski pohod: Menina planina

Pohod je namenjen dobro fizično in psihično pripravljenim možem. Verjamemo, da mora biti mož pripravljen vzdržati telesne in duševne pritiske današnjega časa, obenem pa mora biti v stalnem odnosu z Bogom. Če boš na poti omagal, boš poklical ženo ali koga drugega, da te pride iskat. Gradimo može, ki bodo ostali v družinah ne glede na stiske, ki so in ki pridejo.

Pohod je namenjen možem, ki se pustijo nagovoriti Božji besedi, ki želijo Božjo besedo prenesti v vsakdanje življenje, so na poti in tudi sicer v življenju pripravljeni moliti in so pripravljeni odnos z Bogom postavljati na prvo mesto.

POMEMBNO: Če danes še nisi pripravljen na tak pohod, začni trenirati takoj in čez pol do enega leta se nam boš lahko pridružil.

 • Kdaj: sobota, 17. junija 2023, 8:00
 • Izhodišče: Gostišče GTC 902 Črnivec (tule)
 • Prevoz: avto
 • Pot: Črnivec – Planina Ravne – Dom na Menini planini – Planina Biba – po južnem robu Menine planine nazaj (35 km, 1100 m)
 • Tema: Pogum za dajanje pobud
 • Molitev: Po poti se bo molilo rožni venec. Molili bomo tudi pri vsakem znamenju vernosti naših prednikov: križ, znamenje, kapelica, cerkev, … (za lepotice, za družine, za našo Cerkev, za našo domovino). Prinesi tudi svoj molilni seznam.
 • Za koga: Pridi samo, če si dobro kondicijsko pripravljen. Če boš omagal, boš poklical ženo ali koga drugega, da te pride iskat. Če še nimaš kondicije, začni hoditi, da jo boš čez pol leta imel.
 • Oprema: Obvezno vzemi s seboj toplo kapo, rokavice, toplo obleko, cunje za preoblačenje, v primeru dežja/snega zaščito (pelerina ali dežnik in zaščita za nahrbtnik; gamaše), priporočam palice. Hrana – jedlo se bo lahko ob vsakem postanku in toplo pijačo. Obvezno vzemi s seboj dobro svetilko, ker bomo del poti gotovo hodili v temi.
 • Vodenje: Aleš Čerin

Gre 18 mož. Kdor se prvi prijavi, gre.

 • {{content-0}}

Fotogalerija

Foto: Aleš Čerin

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja