Knjiga o odnosih

Knjiga o odnosihZdi se, da je biti dober mož, dobra žena ali dober starš, živeti osrečujoče zakonsko življenje in radostno starševstvo težje kot kadar koli prej. Nenehne spremembe – gospodarske, okoljske, tehnološke, kulturne, politične – prinašajo vedno nove izzive in težave. Zdi se nam, da se dobro borimo na marsikaterem področju, vendar sta zakonska in starševska tematika čestokrat potisnjeni na dno prednostne lestvice.

Vemo, da to ni prav in dobro, pa vendar dostikrat sami ne znamo najti prave rešitve.

Prav zato smo se sodelavci društva Družina in Življenje (DiŽ) odločili, da bomo zakoncem (staršem) na njihovi težki poti ohranjanja in gradnje edinosti in ljubezni priskočili na pomoč s knjigo Štirje letni časi zakona. Avtor knjige, Gary Chapman, je svetovno znani zakonski in družinski terapevt ter avtor mnogih uspešnic, med katerimi je najbolj znana Pet jezikov ljubezni, ki je prevedena tudi v slovenščino.

Knjigo Štirje letni časi zakona že prevajamo in iskreno upamo, da bo zagledala luč sveta v februarju oziroma marcu 2012. Kljub prostovoljnemu delu za dobrobit zakoncev in družin, ki smo mu pri DiŽ-u predani, je projekt, kot je izdaja knjige, povezan z velikimi stroški, ki jih sami ne zmoremo, zato se obračamo tudi na vas, spoštovane obiskovalke in obiskovalci naše spletne strani, da nam pri tem tudi vi pomagate po svojih močeh.

Pomagajte izdati knjigo

Vaš prostovoljni dar za knjigo lahko nakažete na naslov: Društvo Družina in Življenje, Grebenčeva 4, 8273 Leskovec; številka računa: 02982-0255101623, NLB d. d., podr. Posavje, Krško, sklic na št: 00 1 – 900; namen nakazila: »Štirje letni časi zakona«.

V imenu sodelavcev Diž in v imenu vseh zakoncev, ki jim bo knjiga pomagala najti odgovore na mnoga vprašanja o odnosih v zakonu in družini, vas in vse vaše lepo pozdravljamo in se vam že vnaprej zahvaljujemo za izkazano pomoč.
Sodelavci DiŽ

Odlomek iz knjige:

Odnosi v zakonu se nenehno spreminjajo: spreminja se razpoloženje, občutki so iz trenutka v trenutek drugačni in način, kako zakonca sredi nenehnih sprememb »prenašata drug drugega« se prav tako spreminja: od ljubečega k manj ljubečemu. Včasih se zdi, kot da smo izgubili nadzor. V naravi se spreminjanje letnih časov dogaja v odvisnosti od vrtenja Zemlje okoli njene osi oziroma od njene izpostavljenosti soncu. Podobno tudi spremembe, s katerimi se soočamo v življenju (in kako se mi na spremembe odzivamo oziroma nanje reagiramo) ustvarjajo »letne čase zakona«. Rojstvo otroka, smrt ljubljene osebe, bolezen, odnosi s tastom in taščo, nova služba ali izguba službe, zahteve na delovnem mestu, potovanja, dopusti, selitve, finančni problemi, nesoglasja, depresije … – to so le nekateri primeri in okoliščine, ki pritiskajo na naše odnose v zakonu in zahtevajo naš odgovor.

Če se nanje dobro odzoveva – v medsebojnem zaupanju in sozvočju –, lahko obdrživa najin zakon v pomladnem oziroma poletnem obdobju. Če pa se nanje slabo odzoveva in med nama ni soglasja, kmalu začutiva hladen jesenski veter oziroma ledeno mrzlo zimo. Včasih se to zgodi, preden se zaveva, kaj naju je doletelo. Nekatere spremembe, kot je na primer nezvestoba, zadenejo naravnost v srce zakona, na odnos pa vplivajo tudi naravne spremembe, kot so bolezen, staranje ali izguba službe. Naš odgovor na spremembe sestavljajo občutki, razpoloženja in naša dejanja. Kombinacija teh odgovorov določa, v katerem obdobju zakona se v določenem trenutku nahajamo.


Če še niste registrirani se registrirajte in sodelujte z nami.

Registriraj se