nepozabni trenutki za naju

Tematski seminarji - novost pri Družini in Življenju

Pri Družini in Življenju smo se odločili uvesti nov tip seminarjev, ki smo jih poimenovali »tematski seminarji«.

Tematski seminarji - novost pri Družini in Življenju

Opažamo namreč, da je preskok med praktičnimi temami, ki jih obravnavamo na temeljnem seminarju Nepozabni trenutki za naju in duhovnimi temami, ki jih obravnavajo naši nadaljevalni seminarji, nekoliko prevelik in da se kaže potreba po vmesni stopnji seminarjev. Tako smo te nove »tematske« seminarje uglasili na povsem specifične teme. Ti seminarji bodo tako zdrava kombinacija pridobivanja znanja in konkretnih spretnosti, ki bodo parom najprej v pomoč pri gradnji edinosti.

Zakonci se z določenimi temami v življenju težje spoprijemamo. Gre za teme, ob katerih se še posebej hitro sporečemo, saj o njih le redko razmislimo in zapustimo miselne in druge vzorce, ki smo jih v zakon prinesli iz otroštva.  

 

Midva in najin odnos do denarja

Prvi tak seminar, ki ga pripravljamo, je na temo denarja in materialnega. Saj vemo, da je denar »močna reč«, da mu tudi marsikaj pripisujemo, tudi kaj takega, kar ni. V bistvu pa njegov vpliv na odnose med zakoncema velikokrat zanemarjamo. Denar in materialno povzroča razdore med zakonci, je vir mnogih zlorab in pogosto preprečuje edinost. O njem se težko pogovarjamo, brez da bi se sprli. Zato to temo raje pustimo pri miru.

Prav radi rečemo, da denar pokvari človeka, da so finance področje delovanja hudiča, da je denar korenina vsega zla. Zanimivo je, da Sveto pismo o denarju ne govori na ta način (glej 1 Tim 6,10).

Po drugi strani živimo v potrošniški družbi, kjer smo pod stalnim pritiskom za »imeti več«. In tudi mi si želimo imeti več denarja, od njega pričakujemo, da bo reševal naše stiske in probleme, da bo prinašal srečo in omogočal varnost.

Tem pritiskom družbe se tudi kristjani zelo težko upiramo, saj so marketinško-psihološko tako prefinjeni, da nas kaj hitro zmedejo.

Mnogi zato komaj zvozijo skozi mesec, na koncu meseca težko »zvežejo konca« in ne vedo, kam sta izginili plači, četudi morda nista tako nizki … Številni pari tako sčasoma zaidejo v dolgove iz katerih se je težko izvleči.

Na seminarju o denarju, ki ga pripravljajo Aleš in Marinka Čerin ter Rajko in Anita Šimonka bomo tako obravnavali naslednje teme:

  • Najini pogovori o denarju.
  • Katere mite o denarju sva prinesla v zakon? 
  • Edinost tudi na področju denarja? 
  • Kaj pravi Bog o denarju in kaj pravi svet? 
  • Kako, če sva zabredla v pretirano potrošništvo?
  • Najin finančni tok: spremljanje, načrtovanje, izhod iz dolgov (+ praktična delavnica)
  • Najina darovanjska drža in praksa.

Prva priložnost za udeležbo na seminarju Najin odnos do denarja bo v v Hotelu Beli Kamik v Njivicah na otoku Krku že od 12. do 14. maja 2017. Pohitita, prijave še sprejemamo. 

PRIJAVA NA SEMINAR  "Midva in najin odnos do denarja"

 

Naslednji tematski seminarji

Že jeseni pa pripravljamo še en tematski seminar o preizkušnjah v zakonu. Pravo vprašanje namreč ni ali bodo v življenju preizkušnje prišle ali ne, ampak kako bomo nanje pripravljeni, ko pridejo. Jih bomo videli kot kazen ali kot priložnost? Se bova kot mož in žena ob preizkušnjah razšla ali še bolj povezala? Kako bodo najino preizkušnjo doživljali najini otroci in katere dragocene izkušnje se bodo pri tem naučili?

Seminar z naslovom Ko pridejo preizkušnje bosta vodila zakonca Bojan in Sara Doljak ter Miran in Metka Brozovič. Potekal bo v Penzionu Mavrica v Veržeju med 13. in 15. oktobrom 2017. 

PRIJAVA NA SEMINAR "Ko pridejo preizkušnje".

Spomladi 2018 pripravljamo še en tematski seminar o vzgoji otrok, za naprej pa razmišljamo o temah, kot so medgeneracijsko sožitje, spolnost … in še veliko tem se bo odprlo.

Lepo vabljeni! Skupaj gradimo odnose za katere je vredno živeti in jih prenašati naprej!

Foto: Aleš Čerin

 

Prosim, napišite vaš komentar

Obvezna polja so označena z *.


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Comment

Objavil: RAJKO ŠIMONKA

Objavljeno: 03 05, 2017, 12:04:33


Nenavadno, ampak tudi "mainstrim" medij se strinja z našimi ugotovitvami.
http://www.24ur.com/prva-odlocitev/partnerstvo/zakaj-se-pari-prepirajo-o-denarju.html


Če še niste registrirani se registrirajte in sodelujte z nami.

Registriraj se