nepozabni trenutki za naju

Najin odnos do denarja

Prvi tematski seminar v Njivicah.

Najin odnos do denarja

Za nami je prvi tematski seminar Najin odnos do denarja, ki se je odvijal med 12. in 14. majem v Njivicah na Krku. Gre za novo vrsto seminarjev pri Družini in Življenju, ki so uglašeni na specifične teme in predstavljajo vmesno stopnjo med temeljnimi seminarji Nepozabni trenutki za naju in Nadaljevalnimi seminarji v Crikvenici.

Zakaj najprej denar?

Kot sta v uvodnem nagovoru povedala dva od voditeljev seminarja, Aleš in Marinka Čerin je denar centralni pojav v našem življenju. Z njim zadovoljujemo naše potrebe – kupujemo kar jemo, v kar se oblačimo, kjer bivamo, kako se vozimo, kako vsakodnevno skrbimo zase in za svojo družino. Denar je naše temeljno življenjsko dejstvo od zibelke do groba, ki se mu ne moremo izogniti. Z njim, zanj in zaradi njega delamo vse mogoče.

Vendar pa nam je bilo ravno v zvezi z denarjem v naših primarnih družinah privzgojenih ogromno mitov, od katerih le stežka odstopamo. Zato je v zakonih prav področje financ in materialnega vir mnogih frustracij in prepirov. Po oceni (odvetnica Sara Ahlin Doljak) se okoli 50 % parov loči ravno zaradi denarja in materialnega. Še pogosteje pa je denar vzrok in povod za slab odnos. Zato se mora vsak par, ki želi resno delati na odnosu in jih graditi na trdnih temeljih, resno spoprijeti s temo denarja.

Na seminarju smo se tako na začetku lotili našega odnosa do denarja in materialnega. Pregledali smo, kaj vse nam ta nudi in se v pogovorih, h katerim smo bili pari povabljeni po vsakem nagovoru, vprašali, kakšna prepričanja, mite in predpostavke v zvezi z denarjem smo prinesli v zakon iz primarnih družin.

Kaj o denarju pravi Bog in kaj ta svet?

Rajko in Anita Šimonka, drugi voditeljski par, sta nas povabila k razmisleku o tem, kaj o denarju pravi Bog in kaj ta svet. Spoznali smo, da je denar in materialno izredno pogosta tema v Svetem pismu in da nam Bog daje dobre napotke kako modro upravljati z njim.

Povabljeni smo bili, da izstopimo iz ujetosti v razne trgovske in marketinške »finte«, ki bi jih lahko povzeli s »mogoče se jim pa zahoče« ter v paradigmo tega sveta »več je bolje« ter vstopimo v Božjo, večnostno perspektivo, v kateri sva midva poklicana k temu, da postaneva dobra oskrbnika tega, kar nama je Bog zaupal za čas najinega bivanja tu na zemlji.

Bogate teme, bistvena vprašanja, praktične rešitve…

Voditelji seminarja so s primeri iz lastnega življenja, tudi tistimi, težkimi, v seminar vnesli pričevanjski element in ga s tem naredili za zares »DiŽ-evega«. Spregovorili smo tudi o tem, da je »dolg hud volk« in o tem, da v življenju nujno obstaja »točka dovolj«, proti kateri moramo težiti. Ugotavljali smo, da naše zadovoljstvo ne raste premosorazmerno s porabo denarja, pač pa začne v točki pretiranega luksuza že upadati. Povabljeni smo, da mislimo tudi na druge in jim z držo veselega darovalca pomagamo. Piko na i je dodala sobotna praktična delavnica, kjer smo se učili načrtovanja in spremljanja družinskega finančnega toka.

Pari, ki jih je bilo tokrat »le« enajst, so ob koncu seminarja odhajali domov z občutki, da gre za zares »zgodovinsko temo, ki bi morala biti na vrsti takoj za temeljnim seminarjem«. Drug par je pripomnil, da je bil seminar »odličen, saj na ta vidik edinosti med zakoncema ne pomislimo pogosto, čeprav se nam ta kot potreba nenehno pojavlja«. Za nekatere pare je bilo povsem novo, kaj o denarju pravi Bog, izrazili pa so tudi hvaležnost za poseben program za spremljanje prejemkov in izdatkov.

Naslednja priložnost za udeležbo na tematskih seminarjih bo že jeseni. Oglejta si termine in lokacije in se prijavita (pogoj je predhodna udeležba na Temeljnem seminarju Nepozabni trenutki za naju). 

Benjamin Siter

Oglejta si še fotogalerijo iz seminarja.

Prosim, napišite vaš komentar

Obvezna polja so označena z *.


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 


Če še niste registrirani se registrirajte in sodelujte z nami.

Registriraj se